För ett liv i balans

Vänd 180 grader

av

Januari är för många en prövningarnas månad.

Inte nog med att ekonomin är knaprare än vanligt, för somliga innebär det även en kamp med nyårslöften. Några har bestämt sig för att sluta med en dålig vana, några är i full färd med att etablera en ny bra vana … eller, inte helt ovanligt, den stora utmaningen att kombinera de två (till exempel sluta röka och börja träna).

Vissa undersökningar visar på att det tar 21 dagar att etablera en ny vana, andra säger att det tar 60 dagar. Kanske är det helt enkelt olika från person till person. En sak är i varje fall säker: det kan kännas ruskigt svårt!

När en stig väl trampats upp i hjärnan, då vill sinnet inte avvika från den vägen. Det känns tryggt med det gamla kända och det känns läskigt med det nya. Så sinnet gör allt för att dra dig tillbaka i gamla spår:

  • En cigg kan väl inte skada?
  • Stanna hemma istället, du tränade ju igår.
  • Klart du ska ha godis när du ser film.
  • Nu måste du oroa dig om månadens utgifter.
  • Vänta till efter helgen, då kan du börja ditt nya liv.

Om du är totalt fångad i sinnets förtrollning, då kommer du tro på den där rösten i huvudet, och innan du vet ordet av är du tillbaka på samma gamla stig.

Men om det finns en gnutta närvaro där bakom dimridån – och det gör det garanterat om du fortfarande finner denna text läsvärd, annars hade du för länge sedan surfat vidare – då kan du upptäcka vad som är på väg att hända.

Men det räcker inte alltid. Närvaronivån kan behövas skruvas upp ytterligare.

Det som annars ofta sker är att nya tankar dyker upp, som säger att begären inte får finnas över huvud taget. Det är som om sinnet kommer på att det är avslöjat och hittar en bakväg. ”Shit, de är mig på spåren! Jag provar en ny strategi.”

Och vad händer om rösten i huvudet oavbrutet mal på om hur fel det vore att ta en kaka till kaffet? Just det, effekten blir den motsatta. Det är som det klassiska exemplet med att försöka att inte tänka på en rosa elefant.

Vänd om, vänd hem

Istället för att rikta all fokus mot kakan (som här får representera alla former av begär), vänd ”blicken” 180 grader och fokusera på dig själv.

Var nyfiken och utforska vad som pågår:

  • Hur känns det att ha det där suget?
  • Hur känns kroppen, är den spänd?
  • Är andningen ytligare än vanligt?
  • Vad hoppas jag åstadkomma genom att äta kakan?
  • Är det verkligen en kaka det handlar om?

Var inte dömande när du ställer dig dessa frågor. Se det som något du gör med nyfikenhet för att du är intresserad av dig själv. Gör det för att du bryr dig.

Det som ofta händer är att suget avdunstar. Dess överlevnad hänger på att du ger det energi, vilket du inte längre gör när du riktar uppmärksamheten inåt istället.

Nästa gång suget dyker upp, se det som en knack på axeln från din personliga coach. ”Hörru du, det är dags att skruva upp närvaron och rikta blicken inåt.”

Vänd 180 grader och hitta hem. Vänd 180 grader och hitta ditt riktiga jag.


Till toppen ⇧