För ett liv i balans

Äkta lycka saknar motsats

av

Vi lever i en värld av motsatser – en värld av det ena eller det andra.

Ena stunden har vi någonting, och nästa stund saknar vi någonting. Ena året får vi kvarskatt, och nästa år får vi skatteåterbäring. Det går upp, och det går ner.

Det är därför lätt att tro att lycka är motsatsen till olycka – att det är något vi kan ha, och något vi kan bli av med. På ett ytligt plan stämmer det, som att vara lycklig över ett nytt jobb eller gå olyckligt arbetslös. Men det handlar inte om äkta lycka.

Äkta lycka saknar motsats. Äkta lycka är inte beroende av att omständigheterna ser ut på ett visst sätt. Äkta lycka säger inte ”Om du gör dig av med det där, införskaffar det där, och ser till att få ordningen på det där … då dyker jag upp”.

Nej, den äkta lyckan finns inom oss hela tiden. Det är när vi slutar tro att vi saknar något eller att saker och ting måste förändras, som vi upptäcker den. Du har själv känt av den de där gångerna när du helt enkelt mår bra utan att riktigt veta varför.

Ge en person en säck sand och förklara att det är guld, så kommer den personen vara (ytligt) lycklig i tron om att hon eller hon bär på rikedomar. Det är inte innehållet i sig som gjort personen lycklig, det är känslan av att det inte saknas någonting.

En säck med guld kommer inte i närheten av de rikedomar du redan bär inom dig. Du har redan det du söker. Du är redan det du vill bli.

Stanna upp och inse att ingenting saknas i detta ögonblick.

Du är redan lycklig.


Till toppen ⇧