För ett liv i balans

Älska dina problem till döds

av

I en gammal sufiberättelse har Mulla Nasreddin problem med ogräs i sin trädgård.

Har provar alla möjliga knep, men ingenting hjälper. En dag får han rådet att besöka en mycket klok gammal trädgårdsmästare uppe i bergen.

Efter en lång vandring lyckas Nasreddin till slut finna honom och förklarar sina problem. Den gamle mannen funderar en lång stund och svarar sedan:

”Det finns bara en sak du kan göra. Älska ogräset.”

Vi har alla problem i våra liv. Ibland är det av praktisk karaktär, som att ha fått punktering på bilen. Men betydligt vanligare är det med mentalt skapade problem, som att tycka att andra personer borde bete sig enligt vår manual.

Ibland kan vi göra något åt våra så kallade problem, andra gånger går det inte. Oavsett vilket, så kan vi lära oss att gå bortom problematiken genom att ”älska ogräset”. Eller, om älska känns för stort:

  • Vara tacksam för utmaningarna, som får dig att utvecklas.
  • Känns tacksamhet för stort? Prova gilla istället.
  • Känns gilla för stort? Prova att acceptera.

Istället för att se problemet som något som ”inte borde hända”, se det för vad det är: verkligheten just nu, i detta ögonblick. Då är det inte särskilt problematiskt längre. Saker och ting kanske måste tas tag i, men det är inte längre ett stort problem.

Och, som sagt, vissa gånger går det helt enkelt inte att fixa. Ett sådant exempel ur mitt eget liv är att jag har tinnitus. Jag kan välja att se det som ett problem, eller jag kan välja att acceptera att det är så min kropp beter sig just nu.

Gissa vilket som känns enklast?

Problemet är inte att det finns problem. Problemet är att förvänta sig annat och tro att det är ett problem att ha problem. ~ Theodore Isaac Rubin


Till toppen ⇧