För ett liv i balans

Skjut inte den andra pilen

av

Du har gjort det, jag har gjort det – vi har alla gjort det någon gång:

Gjort någonting som vi senare ångrar.

  • Det kan ha varit mot någon vi känner.
  • Det kan ha varit mot någon vi inte känner.
  • Det kan ha varit mot oss själva.

Resultatet är detsamma: vi mår skit när vi inser vad vi gjort.

Det blir som om vi själva får uppleva det vi utsatte någon annan för, eller att vi får återuppleva det vi gjorde mot oss själva. Vi ser på situationen med klar blick, fri från den dimma vi befanns oss i, och inser vad vi har gjort.

Det är ingen behaglig upplevelse. Det gör ont. Lite som att ha blivit skjuten med en pil i bröstet … eller kanske i magen.

Det i sig är lärdomen. Det räcker så. Skjut inte den andra pilen!

Pil nummer två

Den andra pilen är den som sedan kommer farande med en lapp, som säger: ”Du har betett dig felaktigt! Du borde ha vetat bättre! Du är en dålig människa!”

Tro inte på det du hör. Det är inte sant.

Du kunde inte ha betett dig annorlunda, eftersom du inte visste bättre. Du agerade som du trodde var bäst i den situationen (hur galet det beteendet än må ha varit).

Du var inte ute efter att såra någon. Om du tar en närmare titt, så kommer du upptäcka att det du egentligen ville var att må bra. Det desillusionerade tanketjattret kanske lät något i stil med: ”Om jag gör så här [något dumt], så borde den personen förstå att jag vill [något som får dig att må bra].”

Vi gör alla korkade saker i vår strävan efter välbefinnande. Det finns ingen anledning att skjuta oss med en pil till när vi upptäcker våra snedsteg. Att inse att vi handlat på ett sätt vi inte skulle ha gjort med vår nuvarande nivå av medvetenhet, är oerhört värdefullt. Det finns någonting vackert i det.

Vi bränner oss på elden, men samtidigt lär vi oss någonting viktigt. Vi begår inte misstag, vi går i livets skola och vi lär oss ständigt nya saker.

Ta den där andra pilen och nåla upp följande lapp istället:

Jag gör, jag lär, jag växer.


Till toppen ⇧