För ett liv i balans

Fri från bekymmer – en guide i tre steg för att slippa bekymmer

av

Ett av mina favoritcitat lyder:

Slappna av. Inget är under kontroll.

Varför?

På grund av dess djupa sanning. Budskapet förmedlar slutet på onödigt lidande. För mig var det den insikten som banade vägen bort från år av bekymmer och oro.

Det finns två sätt att skaffa bekymmer på:

  • Att tro att man har kontroll.
  • Att sträva efter att ha kontroll.

Jag var expert på bägge dessa områden.

Ständigt funderade jag på hur saker i mitt liv kunde lösas. Det fanns alltid något som behövdes ändras, som behövdes fixas. Jag var aldrig riktigt nöjd.

Det håller förstås inte i längden. Förr eller senare brakar det ihop.

Det gjorde det också…

All känsla av kontroll var bortblåst i ett svep. Det kändes först som slutet på allt, men visade sig vara början på något fantastiskt. En välsignelse förklädd till katastrof.

Jag insåg att det inte går att säkra upp allt. Jag insåg även att jag inte behöver försöka ha allt under kontroll. Vilken fantastisk lättnad!

Saker och ting är bortom kontroll

Att alltid försöka ha kontroll är oerhört energikrävande. Att med jämna mellanrum drabbas av motgångar förenklar inte saken. Det är en evig kamp, som är omöjlig att vinna.

Det går inte att vinna eftersom striden utkämpas mot saker i en eller annan form:

  • Status
  • Prylar
  • Förmågor
  • Pengar
  • Erkännande

Listan kan göras lång. Gemensamt för alla former, mentala som fysiska, är att de förändras och försvinner med tiden. Det spelar ingen roll vilka knep vi tar till eller hur mycket pengar vi har, förr eller senare mister vi kontrollen.

Om vi då har varit fångade i formens värld, i illusionen om att ha saker och ting under kontroll, då har ett bekymmer uppstått. De dömande tankarna hugger direkt och gör oss till ett offer:

”Det här borde inte hända. Det här är fel och orättvist.”

Lösningen på alla bekymmer

Tankarnas dömande, klängande och vägran att acceptera läget är boven i dramat. Genom att sätta ett ”sluta” framför dessa beteenden, framträder en trestegsraket mot alla bekymmer:

  1. Sluta klänga. Du kan sträva efter att införskaffa prylar, uppnå saker eller bli rik ekonomiskt. Det behöver absolut inte vara något fel i det. Se bara till att hela tiden bära med dig insikten om formens obeständighet.
  2. Sluta döma. Det är bara en tidsfråga innan nästa oförutsedda händelse dyker upp. Sinnet bedömer det ibland som bra, ibland som dåligt. Gå bortom dessa etiketter och betrakta helheten istället för att betygsätta små fragment.
  3. Sluta strida. Gör inte motstånd mot det som är, acceptera nuet fullt ut. Detta ögonblick – exakt, precis, just nu- är allt du behöver acceptera. Skrid sedan till handling med kraften som den acceptensen för med sig.

Att leva efter dessa punkter är vägen bort från alla bekymmer.

Det kommer så klart fortsätta att dyka upp utmaningar, men de är inte längre bekymmer. De är vad de är: en del av formens ständiga förändring.

Med en accepterande inställning går allt lättare. Saker tenderar att gå vägen, vilket är livets väg, när du inte gör motstånd mot det som sker.

Förundras av förändringarna. Väx med utmaningarna. Lev utan bekymmer.


Till toppen ⇧