För ett liv i balans

Konsten att fatta rätt beslut

av

I somras satte jag för första gången i mitt liv foten på Thailändsk mark. Vad jag inte visste då var att detta lilla steg senare skulle komma att innebära ett rejält kliv i mitt liv.

Jag förälskade mig genast i landet – klimatet, miljöerna, människorna, maten – och kände att det här var en plats på jorden där jag skulle vilja tillbringa en längre tid.

Känslan växte sig starkare och starkare under de tre veckor jag tillbringade där och jag ställde mig frågan: Vad är det som hindrar mig från att faktiskt bosätta mig i Thailand under ett år?

Svaret kom omedelbart: Ingenting!

När jag kom tillbaka till Sverige bestämde jag mig för att avvakta två veckor innan jag fattade något beslut. Innerst inne visste jag att det egentligen inte behövdes, men det kändes ändå som rätt sak att göra.

När två veckor hade gått pratade jag med min chef och berättade om mina planer. Han stöttade mitt beslut till 110 procent och efter en del funderande fram och tillbaka kom vi fram till att den bästa lösningen var om jag sa upp mig, men med avsikten att sedan komma tillbaka igen.

Sagt och gjort, jag skickade in min avskedsansökan och bokade biljetter. Nu är det knappt en månad kvar tills jag åker och det känns fortfarande som jag sällan varit så säker på något beslut i hela mitt liv.

Tre tips för att fatta rätt beslut

Ska jag gifta mig? Ska jag skilja mig? Ska jag säga upp mig? Ska jag flytta?

Vi stöter på många stora frågor under våra liv och det är inte alltid som svaret kommer lika självklart som det gjorde när det gällde min flytt till Thailand.

Vid minsta tvivel ser det tänkande sinnet sin möjlighet och börjar berätta historier om vad som hänt i det förflutna eller vad som kan tänkas hända i framtiden: ”Kom ihåg hur det gick förra gången. Tänk på att du inte har en aning om hur det då kommer att gå med det där andra.”

Ett gammalt beprövat knep att ta till när det ska fattas beslut är att lista för- och nackdelar. Det kan vara bra, men risken är stor att det fortfarande till största delen kommer att vara tankarna som styr. Att gå mer på djupet brukar vara effektivare när det är större beslut som ska fattas.

  • Ändrar idén karaktär? Om en idé har tendensen att ändra sig från dag till dag, då finns risken att det är något som har vuxit fram ur egot snarare än från hjärtat. Det kan vara ett försök att täcka över något annat i livet, som känns jobbigt att ta tag i.
  • Hur känns kroppen? Kroppen är en av de bästa vägledarna som finns när det gäller beslutsfattande. Överväg ditt beslut med extra stor försiktighet om du märker att kroppen reagerar negativt, till exempel genom att spänna upp sig, då du funderar i de nya banorna.
  • Vad händer om du släpper allt? Prova att släppa tanken helt under en period. Om det känns svårt, tänk intensivt en stund på precis allt du kan komma på i frågan. Lägg därefter hela idéen åt sidan några dagar. När du återkommer till den, då finns svaret ofta där. Men ibland kan det innebära att ny fråga istället har dykt upp, som du aldrig tänkt på tidigare. Oavsett vilket, så kommer du att vara ett steg närmare rätt beslut.

De riktigt goda nyheterna är att vilket beslut vi än fattar, så kommer det tillslut att leda oss rätt. Vissa beslut innebär bara större omvägar och mer ”problem”, men det är det som i sin tur leder oss på rätt spår här i livet. På så sätt kan man säga att det inte finns några felaktiga beslut.


Till toppen ⇧