För ett liv i balans

När du inte kan bestämma dig – bestäm dig

av

Det sägs skämtsamt att det en gång fanns en politiker som hade en tendens att vela fram och tillbaka i vissa frågor, som sa något i stil med:

”Vår ståndpunkt är tydlig: Vi vill och har alltid velat…”

Det är antagligen inte sant, men det är lite kul och av anledningarna till det är roligt är att vi kan känna igen oss själva i det. Vi människor är väldigt veliga.

Ena sekunden är vi bombsäkra på vad vi vill göra, och i nästa sekund är vi övertygande om att vi nyss tänkte liiiite tokigt … vi vill göra precis tvärtom.

Och så håller det på…

En av de största fällorna till att fasta i velande är att tro att du kan klura ut allt i förväg. Det kommer aldrig gå. Det kommer alltid att finnas för- och nackdelar, och det kommer alltid dyka upp saker du inte tagit med i beräkningarna.

Nästa problem är att velandet sker på ett onödigt tidigt plan. Det finns oftast många steg du kan ta och fortfarande ha möjligheten att ändra dig.

Lösningen: Bestäm dig!

Du kan inte och behöver inte veta allt i förväg.

Funderar du på att byta jobb? Vad vill du jobba med istället? Ofta stannar velandet redan vid ”Ska jag byta jobb?” och ”Vad ska jag jobba med?”

Sök lite olika jobb och se hur det känns. Gå på en anställningsintervju om du får chansen. Du behöver inte säga upp dig för att ta de första stegen.

Någonstans på vägen brukar bilden klarna.

Du kanske blir erbjuden ett jobb du tidigare inte hade tänkt på. Eller så kanske känner du att du vill börja plugga istället. Eller så inser du att du faktiskt trivs alldeles utmärkt på ditt nuvarande jobb, att det inte är där skon klämmer.

Bestäm dig och se vad som händer. Lev och lär.


Till toppen ⇧