För ett liv i balans

Rota dig först och blomma sen

av

Ståuppkomikern Arj Barker har gjort en rolig video som heter Sickest Buddhist.

I början av videon ringer han till sin flickvän och berättar att han är på ett ashram. Hon frågar hur det går och han svarar att det går asbra:

”Instruktören sa åt oss att meditera i 45 minuter. Jag grejade det på 10. Ägd!”

Så är det ofta är med oss människor, vi vill nå målet innan vi knappt börjat. Fort ska det gå! Men det funkar inte särskilt bra, som du säkert upptäckt.

Om du vill blomma, måste du först så fröet och låta det slå rot. Du måste vattna (vara där med din närvaro) och låta blomman växa i sin egen takt.

När du märker att växten börjar krypa upp ur jorden och sträcka sig mot skyn, då sliter du inte upp den för att se hur det står till på djupet. Nej, du litar på att det går till som det ska, utan din inblandning. Du känner dig trygg med att den naturliga intelligensen tar hand om den delen av processen.

Du ser till att blomman får värme och solljus, och det finns bara ett ställe där det kan ske – i nuet. Det förflutna är gårdagens solnedgång och framtiden ligger dold i mörker.

Sakta men säkert slår den djupt rotade blomman ut sina kronblad. Den är livfull och magnifik, utan att ha haft det som mål. Den skänker skönhet och näring, utan att kräva någonting tillbaka.

Du är den blomman när du slutar vara rädd … när du vågar släppa taget.


Till toppen ⇧