För ett liv i balans

Det kan ligga något i det du säger

av

Alla har sin syn på saker och ting.

Någon ser midsommarafton som trevligt umgänge och god mat, någon annan ser trafikkaos och stress. Någon finner den här texten läsvärd, någon annan tycker den är skräp. Samma sak, olika syn.

Hur människor uppfattar varandra är ett annat område där åsikterna kan skilja sig rejält. Någon kan uppfatta en person som sträng och känslokall, någon annan uppfattar samma person som rak och ärlig. Samma person, olika syn.

Någon kanske tycker att du…

  • …aldrig vill hitta på nåt kul.
  • …bara gillar såna där tråkiga filmer.
  • …alltid ska vara den som bestämmer.

Personen har den bilden av dig, varför gräla om sanningshalten i det påståendet?

Är det verkligen så viktigt att bilden du har av dig själv stämmer överens med andras bild av dig själv? Det är tröttsamt och fruktlöst att ständigt försöka leva upp till den. Du kommer att behöva vara väldigt många olika ”dig själv” för att vara rätt med allt och alla.

Det finns ett lättare sätt. Du kan svara (mentalt eller verbalt):

”Det kan ligga något i det du säger”.

Person tycker ju tydligen så, trots allt (även om den bilden kanske inte stämmer överens med din och många andras). Du behöver inte tycka att det som sägs är rätt eller fel, bra eller dåligt. Du behöver inte ändra dig eller bevisa motsatsen.

Om du är nyfiken på varför personen känner så, fråga. Vem vet, du kanske lär dig någonting. Annars låter du det hela vila. Ditt icke-motstånd till den andres åsikt gör att det hela snabbt ebbar ut.

Om någon riktar falska anklagelser mot dig – ”Du har stulit pengar ur dagskassan!” – då svarar du naturligtvis inte ”Det kan ligga något i det du säger”. Då gör du vad som behövs för att reda ut missförståndet.

Men i de flesta fall handlar det om personliga åsikter och inte vad som är sant eller falskt. Och i de flesta fall kan du enkelt och utan motstånd bemöta det med ett lugnt och stilla ”Det kan ligga något i det du säger”.


Till toppen ⇧