För ett liv i balans

Konsten att öppna och stänga dörrar

av

”Vad har du lärt dig under dina år i kloster?”

Den frågan fick den amerikanske författaren och munken Thomas Merton.

”Jag har lärt mig att öppna och stänga dörrar”, svarade han.

Tydligt var att han i varje fall inte hade lärt sig att sälja in klosterlivet till den oinvigde. Det låter ju inte som de där år var särskilt givande. Öppna och stänga dörrar, vad tusan menar han med det?

Han menar att han lärde sig att öppna och stänga dörrar för öppnandets och stängadets skull. Han lärde sig att sluta se till synes betydelselösa saker som medel för att nå ett mål. Han lärde sig att göra en sak i taget i taget.

Våra liv består till största delen av småsaker: du vaknar, tar dig från en plats till en annan, öppnar en dörr, öppnar ett skåp, plockar fram något, klär på dig…

Om du bortser från allt det i väntan på nästa ”stora grej”, då ignorerar du den större delen av ditt liv. Om du på dödsbädden blev visad ett linjediagram över ditt liv, där de stora grejerna var utmarkerade som toppar, de skulle det vara oerhört långt mellan de få höjdpunkterna.

Sluta göra livet till en transportsträcka för höjdpunkter. Få ut mesta möjliga av livet genom att värdesätta det lilla. Upplev det stora i att göra en sak i taget.

  • Sluta läsa nyheter när du äter frukost.
  • Sluta pilla på mobilen medan du väntar på bussen.
  • Sluta kolla på teve medan du äter middag.
  • Sluta prata i telefonen medan du tränar.
  • Sluta klura ut fyndiga statusuppdateringar i duschen.

Vad kan du göra idag hedra livets småsaker?

Välj ut en enda sak och gör endast den saken utan en tanke på att det ska leda till någonting annat. Det du gör kan ha ett mål, men du inser att vägen dit (det du gör just nu) är avgörande för hur slutresultatet blir.

Du inser att resan är viktigare än destinationen – att vägen är själva målet.

När du går, gå. När du äter, ät.


Till toppen ⇧