För ett liv i balans

Du kan vara lycklig utan att veta om det

av

Blixtar och dunder, magiska under.
Plötsligt en dag har det hänt.
Åh, vilken tur, du är en lyckofigur.

Så sjöng det svenska bandet Herreys i låten Diggi loo diggi ley, som de vann Eurovision Song Contest med 1984.

”Blixtar och dunder, magiska under” och liknande uttryck används ofta för att beskriva lycka. Det beskrivs som något som förhoppningsvis kan komma till oss i framtiden, som med lite tur ”en dag” kan göra oss till ”en lyckofigur”.

Den formen av ytlig och kortlivad lycka har sin plats, och vi kan glädjas åt den så länge den varar. Men om vi förknippar all lycka med detta rus, vad händer då med den äkta lyckan, den som kanske bättre benämns med ord som:

  • Tillfredsställelse
  • Välbefinnande
  • Sinnesro
  • Harmoni
  • Salighet
  • Frid

Vår medfödda natur. Vårt riktiga jag, som vi alltid bär med oss.

Den eviga lyckan

Om vi tror att sprakande fyrverkerier är tecknet för lycka, då kan vi gå runt hela livet och missa den äkta och varaktiga lyckan inom oss.

Vi kan uppleva korta höjdpunkter då och då, men sedan är vi snart tillbaka i samma gamla lunk igen. Siktet är återigen inställt på framtiden och den sanna lyckan, som endast upplevs i nuet, passerar obemärkt förbi.

Ett annat vanligt misstag är att förväxla varaktig lycka med det tillstånd av själsfrid som kan infinna sig i meditation eller andra närvaroframbringande aktiviteter, som exempelvis att vistas i naturen. Hur underbar känsla det än må vara, så är det ett temporärt tillstånd. Att tro att det ska vara det naturliga tillståndet resten av livet, kommer att skapa lidande.

Ett liv likt en oavbruten fyrverkerishow, skulle göra dig totalt utmattad. Ett liv i ett konstant ”Aaaaaahhhhhhh”, skulle göra dig obrukbar i samhället. Någonstans där mitt emellan hittar du balans i livet, där finner du äkta och bestående lycka.

Njut av lyckorusen när de väl dyker upp, och spendera gärna tid med aktiviteter som främjar den medvetna närvaron. Men lägg inte lyckan i händerna på dessa. Din inre lycka är inte beroende av någonting utanför dig.

Du är redan lycklig, du kanske bara inte vet om det ännu.


Till toppen ⇧