För ett liv i balans

Den falska lyckans fallgropar

av

Att vara lycklig, det vill vi alla på ett eller annat sätt.

Olika personer väljer att kalla det för olika saker och sätten att uppnå det varierar i oändlighet. Men avsikten är densamma, att vara lycklig.

Att vara lycklig ligger i vår natur. Det är inte naturligt att gå runt och känna sig eländig, även om det tyvärr är vardag för många människor.

Eländigheten slår till om du råkar trilla ner i den falska lyckans lömska fallgropar. Lösningen är enkel – känn till fallgroparna och undvik dem.

Det är i huvudsak tre fällor det handlar om:

1. Fel lycka

Den lycka de flesta söker är inte äkta lycka. De söker motsatsen till att vara olycklig, vilket är att gräva en rejäl fallgrop för sig själv.

Att se motsatsen till olycka som lycka innebär att de båda hela tiden måste finnas i åtanke för att konceptet ska hålla. Den falska lyckan blir endast synlig mot bakgrunden av olycka.

Det är enkel matematik … och det är bäddat för missär.

2. Fel avsikt

Att jaga efter fel typ av lycka gör också att avsikten omedvetet blir snedvriden. Det är egentligen inte lycka som står i fokus utan ett ständigt sökande efter att bli av med dess motsats.

Den kortlivade lösningen kanske kommer i form av shopping. Vid en närmare titt blir det tydligt att det inte är saken i sig som skapat lyckoruset. Lättnaden kommer av att slippa känna avsaknad.

3. Fel ställe

Att försöka bli av med motsatsen till lycka och konstant vara på jakt efter motsatsen till olycka gör att sökandet sker där detta utspelar sig, vilket är på helt fel ställe – nämligen utanför oss själva.

Bestående lycka går inte att finna i det yttre.

Äkta lycka är så naturlig att det blir onaturligt så snart den beskrivs. Evig lycka ligger inbäddad i vår natur, vilket gör att varje steg i sökandet efter ”lycka” blir ett kliv ifrån den.

Vägen till lycka är vägen till lycka

Det som händer i livet växlar ständigt mellan glädje och sorg, bra och dåligt, framgångar och motgångar. Det kommer alltid att vara så. Lura inte dig själv genom att tro något annat.

Din första uppgift är att inse och acceptera att det ligger i formens natur att födas, förändras och förångas. Att gripa efter bestående lycka i sådan förgänglighet är roten till olycka.

Din andra uppgift är att finna det som ligger bortom formen. Ingenting (inget ting) skulle kunna existera om det inte fanns en formlöshet som gav den liv. Frånvaro av tidsbundet tänkande öppnar porten till den tidlösa dimensionen.

Där finner du det Namnlösa, som vi kan kalla för äkta lycka.


Till toppen ⇧