För ett liv i balans

Tro inte att du kommer bli färdig – inse att du redan är det

av

Vi människor har en tendens att lägga vårt välbefinnande i händerna på tiden.

Vi tror att om vi fixar det ena och det andra nu, då kommer det att bli bra i framtiden. Den dagen kommer aldrig att komma. Det kommer alltid finnas något nytt som behöver tas om hand, det är en del av det mänskliga livet … och det är helt i sin ordning.

När vi slutar tro att saker och ting måste vara på ett visst sätt för att vi ska kunna vara lyckliga, då kan vi vara lyckliga nu. Vi behöver inte vänta tills i morgon, vi behöver inte fixa en grej till först. Vi kan sluta vara likt Alfons Åberg med den ständigt återkommande frasen: ”Jag ska bara…”

Det finns en enkel måttstock för äkta lycka: den är tidlös.

Vad betyder det? Att allt som kräver tid för att bringa välbefinnande är falskt. Det kan ge njutning för stunden, men det kan inte skänka varaktig lycka.

Skala bort de falska idéerna och upptäck livsglädjen som för alltid porlar inom dig. Var likt personen som söker efter vatten, som gräver bort allt det som inte är vatten. När allt som stått i vägen är borta, då uppenbarar sig livets källa.

Du är fullkomlig i detta nu. Det finns ingenting du saknar.

Du behöver så klart mat, kläder och tak över huvudet. Sådant löser sig mer eller mindre av sig självt, så länge du inte lägger lyckan i dess händer och skapar problem den vägen. ”Jag behöver ett större hus för att vara lycklig. Jag behöver fina kläder för att bli någon. Jag måste äta dyrt för att vara nöjd.”

När du ger upp tanken på att komplettera dig själv i framtiden, när du inser att du redan är komplett som du är, då flyter din naturliga glädje in i det du gör. Det är först då, när du av hela ditt hjärta vet att du redan har allt du behöver, som du verkligen kan åstadkomma saker och skapa förändring.


Till toppen ⇧