För ett liv i balans

Att fly löser inga problem

av

”Att fly löser inga problem.”

En sådan rubrik kan säkert låta motsägelsefull, för att inte säga rent lögnaktig, från en person som spenderat snart ett år på resande fot. Eller så låter den kanske just därför som den kommer från någon som vet vad han pratar om.

Hur som helst, så är det sant.

Du kan resa hur långt som helst. Du kan fly till världens ände utan att någonting förändras. Som reklamen löd i samband med lanseringen av ett dataspel:

You can run, but you’ll only die tired.

Du kan du bosätta dig på ett kloster i månader eller åka till varenda föreläsning om personlig utveckling du kan komma över. Om ingen förändring sker på insidan, kommer det inte vara till någon nytta.

Du kanske känner dig tillfreds under en period, men snart är känslan tillbaka:
”Det är fortfarande någonting som saknas”. Kanske en resa till gör susen.”

Den sufiske poeten Rumi uttryckte det väl:

Du har inget behov av att resa bort. Res inom dig själv.

Den inre resan

Det här betyder inte att du ska undvika resor och liknande. Det kan vara väldigt inspirerande och intressant, men tro inte att det det är lösningen på dina så kallade ”problem”. För att lösa dessa, finns bara en resväg: inåt.

Det betyder inte att du stänger in dig i dig själv och flyr från det yttre. Du gör det motsatta – du har insett att all förändring sker inifrån.

Stanna upp och ta en titt vad som finns innanför skalet, istället för att fly ifrån det. Du kommer snabbt upptäcka hur relativt betydelselösa de flesta bekymmer är.

Vissa problem löses på nolltid, vissa behöver inte lösas, och vissa kan inte lösas.

Oavsett, så är vägen till frihet accepterande av det som är. Din livssituation är som den är, varken mer eller mindre – oavsett vad sinnet försöker tuta i dig.

Utifrån den insikten kommer rätt förändring (om det nu ens behövs någon) att ske med största möjliga kraft. Acceptans öppnar dörrar, som tidigare varit stängda. Acceptans är vägen till oanade destinationer.

Att säga ”Ja!” till det som är att ständigt resa i första klass.

Trevlig resa!


Till toppen ⇧