För ett liv i balans

Tre frågor att ställa nästa gång du vill förändra något

av

Om du var supersnabb, kunde du se något i förrgår.

Mittpunkt hade fått en ny design.

Det varade ett dygn. Sedan hände något…

Jag ställde mig frågorna jag borde ställt innan jag ändrade något:

  1. Vad är fel med med nuvarande upplägg?
  2. Vilka fördelar innebär förändringen?
  3. Kan förändringen medföra några nackdelar?

Om jag hade frågat mig detta först, då hade den nya designen aldrig åkt upp. Men jag var fast i en idé om att nuvarande situation inte var tillfredsställande nog.

”Det händer inte tillräckligt. Något måste förändras. Sedan är allt bra.”

För mycket framtid och för lite närvaro. Om jag hade stannat upp och ärligt besvarat frågorna, då hade det låtit något i stil med:

  1. Ingenting.
  2. Inga.
  3. Ja, mer mer jobb.

Det finns ett kännetecken värt att vara extra uppmärksam på:

Rösten i huvudet. Du vet, den där som ständigt försöker hitta nya anledningar till varför det är så viktigt att förändra något. Ju fler anledningar som dyker upp, desto mindre troligt är det att förändring verkligen behövs.

Tre steg mot säkrare beslut

När du känner att en önskan om förändring börjar gnaga, ställ då de tre frågorna. Försök att vara ärlig med svaren och låt dem komma ur ett tillstånd av närvaro.

Om förändringarnas vind därefter fortfarande blåser lika starkt, gå då igenom dessa steg:

  1. Hur? Tänk igenom på vilket sätt du vill förändra. Här kan du låta tankarna ösa på fritt. Låt det flöda med inställningen att inget ska lämnas förbisett.
  2. Släpp. Försök att släppa tanken helt under en tid. Låt det gärna gå några dagar. En önskan om förändring är aldrig så akut som den försöker att framstå (om det inte gäller en verklig krissituation).
  3. Återkom. Gå igenom frågorna igen och se hur det känns. Det är inte omöjligt att du har en helt annan syn på situationen. Det som tidigare kändes så otroligt viktigt, har mist sin dragningskraft.

Vill du fortfarande förändra? Ok, tuta och kör!

Ibland vill du kanske förändra något för att det helt enkelt känns trevligt. Gör det då, för all del. Du behöver inte ställa frågorna innan du byter gardiner i sovrummet.

Falskt: När saker förändras blir jag lycklig. Sant: När jag är lycklig förändras saker. ~ Kyle Cease


Till toppen ⇧