För ett liv i balans

Kraften i att förlåta – en guide till äkta förlåtelse

av

Att förlåta kan vara svårt. Om vi känner att vi har blivit sårade, då vill vi naturligtvis bli av med den smärtan. Vår första tanke kan då vara att vi på något sätt måste såra tillbaka, som ett sätt att få den andra personen att veta hur vi mycket vi lider eller i ett försök att flytta över smärtan.

Med sådana tankar i bakhuvudet, då är förlåtelse det sista vi tänker på. Att förlåta skulle kännas som att vi rättfärdigar det som andra har gjort mot oss, och att vi på så sätt sviker oss själva. Men äkta förlåtelse är raka motsatsen till att svika oss själva; vi gör oss själva en stor tjänst.

Det grekiska ursprunget till ordet förlåtelse är aphesis, vilket bokstavligt talat betyder att släppa taget. Med förlåtelse släpper vi greppet vårt sinne har kring en tidigare händelse. Vi släpper taget om dömande och missnöjen. Vi släpper taget kring vår uppfattning om att andra har gjort fel.

Förståelse leder till förlåtelse

Något som verkligen kan hjälpa oss att förlåta, att släppa taget, är att sätta oss in i den andra personens position. Om vi verkligen kunde förstå hans eller hennes motiv – vad de tänker och känner, deras rädsla och smärta, deras bakgrund och omständigheter – alla influenser i deras liv, som har lett dem fram till detta ögonblick, då kan vi börja förstå varför de gjorde vad de gjorde.

Vi kan inse att även om de inte betedde sig så som vi tyckte att de borde ha gjort, så betedde de sig på sätt och vis exakt så som de borde ha gjort. Exakt så som de borde ha gjort med hänsyn till alla influenser som ledde dem fram till den stunden i deras liv. Om de hade sett saker och ting annorlunda, om de haft andra förutsättningar, då hade de antagligen agerat annorlunda.

Att försöka sätta oss in i andras situationer skapar förståelse, ett ord som i det svenska språket lägligt nog är väldigt likt förlåtelse. Förståelse leder till förlåtelse, och förlåtelse leder till empati, vilket i sin tur får oss att inse att när allt kommer omkring, är vi alla väldigt lika. Vi är mänskliga.

Inspirationen till den här texten kom från Peter Russells ”Forgiveness Meditation”, som kommer att dyka upp här lite längre fram.

Uppdatering: Nu ligger meditationen för förlåtelse uppe.


Till toppen ⇧