För ett liv i balans

Förverkliga dina drömmar

av

Vilka drömmar bär du på? Du kanske drömmer om att en dag skriva en bok. Eller så har du kanske en stark längtan efter att jobba ideellt i ett annat land under en period. Eller du kanske bär på drömmen om att öppna en egen restaurang.

Vad vi har för drömmar här i livet skiljer sig åt, men de flesta av oss bär på någonting som lockar. Detta någonting gör sig påmint med jämna mellanrum. Det är som ett barn som vill ut och leka, men som hindras av en vuxen som skyller på för dåligt väder.

Börja leva din dröm

Vad är det som hindrar dig från att börja leva din dröm redan idag? Tid? Pengar? Kunskap? Mod? Vad skulle hända om du agerade som om du hade allt detta?

Om vi tar restaurangdrömmen som exempel. Du lär behöva en hyfsad summa pengar för att starta den typen av verksamhet. Det är ett faktum som inte går att bortse. För de flesta innebär detta faktum att allt förblir en dröm, så länge pengarna saknas.

Men tänk om du istället agerade som om du hade de där pengarna, som om det vore en självklarhet att du en vacker dag kommer att öppna den där restaurangen. Jag menar då inte att du på ett naivt sätt ska köra på så att du riskerar att hamna i en ekonomisk knipa. Jag menar helt enkelt att du sätter igång och gör allt det där du redan nu kan göra, och kommer att behöva göra, oavsett om du har pengar på banken eller ej.

  • Undersök marknaden.
  • Informera dig om lokalhyror.
  • Fundera på läge.
  • Jämför olika leverantörer.
  • Klura på ett namn.
  • Be någon hjälpa dig ta fram en logga.
  • Bjud vänner och bekanta på smakprov på tänkbara rätter.
  • Blogga och dela med dig av matlagningstips och recept.
  • Ta alla tänkbara tillfällen att berätta om dina planer.

Upptäck oanade möjligheter

Vad hjälper då allt det här? Det gör att du sätter bollen i rullning och öppnar upp för oanade möjligheter. Dessa möjligheter kan komma i alla möjliga former: Någon går i samma tankar som du och söker en samarbetspartner. Någon har en tom lokal och kan tänka sig att bjuda på hyran under en period. Någon erbjuder sig att designa din sajt i utbyte mot lite gratis reklam.

Det är omöjligt att i förväg veta vad som dyker upp under resans gång. Ofta är det sådant man inte ens i sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig. Det vet jag från egna erfarenheter. Vid 18 års ålder drog jag igång en byggfirma. Nio år senare valde jag att lägga murarsleven på hyllan för att bli musiker på heltid. Ett decennium senare öppnade jag och en vän ett företag inom webbranschen. Idag är jag fast anställd på ett företag som jobbar med marknadsföring på internet. Det mesta av det här skulle aldrig ha blivit verklighet om jag hade följt ”kloka råd” istället för hjärtat.

Hitta energi och glädje i nuet

Mina yrkesval har sällan inneburit några större ekonomiska framgångar, sett till den tid jag har lagt ner. Däremot har jag känt mig rik på ett djupare plan, eftersom jag ägnat mig åt det jag verkligen har velat göra.

Så länge du fokuserar på nuet – på att erbjuda människor en fantastisk smakupplevelse, om vi återgår till restaurangexemplet, och inte på att försöka få en stjärna i Michelinguiden – då kommer tid, pengar och ork inte att vara något stort problem. När du skapar med den glädjen och entusiasmen, när det du gör inte är ett medel för att nå ett mål, då kommer saker till dig på ett nästan magiskt sätt – till exempel i form av en stjärna i Michelinguiden.

Hur ser din dröm ut? Vad skulle hända om du började leva ut den drömmen redan idag? Det finns bara ett sätt att ta reda på. Drömmar kan faktiskt bli verklighet.


Till toppen ⇧