För ett liv i balans

Frihet från jobbiga tankar

av

Du har hört det förut, men det tål att höras igen:

Du är inte tankarna i huvudet.

Det där tanketjattret har ingenting att göra med vem du verkligen är. Även om dialogen bygger på något som har hänt eller kan tänkas hända, så är det inte den äkta verkligheten.

Den absoluta sanningen är om vem du är uppenbarar sig när nuet, den enda verklighet som existerar, står fri från dåtidens och framtidens illusoriska (mar)drömmar.

Vem är du när tankarna om vem du är inte längre skymmer sikten? Svaret beskrivs bäst i form av vad du är fri från. Det är en frihet från känslan av att vara…

  • …orolig.
  • …stressad.
  • …otillräcklig.
  • …ansträngd.
  • …vilsen.

Det låter ju inte helt fel, eller hur?

Tre steg till frihet från tankar

Sluta vara så förbaskat förtjust i tankarna om vem du är, det är det bästa råd någon någonsin kan ge dig.

Det är inte ens värt att kalla det för ”dina tankar”. 99 gånger av 100 är det något som sker utan att du har bett om det.

På samma sätt som att du inte styr över salivproduktionen i munnen, så styr du i de flesta fall inte över tankarna som uppstår i huvudet. Det är något som sker utan din inblandning. Och precis som med saliv, så vattnas det extra mycket om det finns något riktigt saftigt att sätta tänderna i.

Men saliv är ju inget problem, eller hur? Det produceras och regleras utan att du behöver lägga näsan i blöt, så att säga.

Du kan förhålla dig på samma sätt till dina tankar.

1. Upptäck

Steg ett är att upptäcka att du faktiskt har den där rösten i huvudet. Det är den viktigaste upptäckten du kan göra under din livsresa. Det är inledningen till en frihet utan återvändo.

2. Betrakta

Nästa steg är att bli medveten om vilket slags kackel som pågår. Ta en nyfiken upptäcktsfärd i tankelandet utan att fästa dig vid vad som sägs. Du kommer snabbt att upptäcka vilken opålitlig smörja det oftast handlar om.

3. Avstå

Nu när du har upptäckt tanketjattret som pågår där uppe i knoppen, och att det i huvudsak (ja, just det..hihi) är rent nonsens, då återstår det att avstå från tankarna – i dubbel mening. Avstå från att hålla fast vid dem och avstå från att identifiera dig vid dem. Låt tankarna segla förbi likt flyktiga och opersonliga moln på en klarblå himmel.

Bli medveten om den naturliga frid som framträder…

Det är en känsla av att verkligen vara vid liv. Det är en lycka som inte är beroende av hur saker och ting är på det yttre planet. Det är sann glädje och djup tillfredsställelse, utan att kännas märkvärdig.

Rösten i huvudet kommer att fortsätta göra sig påmind, men den är inte längre lika högljudd. Se dess knackningar som en påminnelse om att vara extra vaksam. Den kommer att ledsna och tyna bort när den märker att den inte lyckas fånga ditt intresse.

Du har ett nytt intresse. Ingenting märkvärdigt, bara odödlig frid.


Till toppen ⇧