För ett liv i balans

Frustrerad? Så kan du hantera en hel busslast med frustration

av

Den här texten är en fortsättning på blogginlägget ”Åh, nej!” eller ”Okej!” – vad väljer du?

Busschauffören hinner inte mer än att öppna dörren, så slår en olustig känsla emot mig. Det känns tydligt att en person i bussen bär på väldigt mycket negativ energi.

Innan jag hunnit sätta mig, fäller han en spydig kommentar till chauffören om att bussen är för trång. ”Det lär komma mer därifrån innan den här resan är över”, tänker jag när vi rullar iväg.

Mycket riktigt. Efter någon timme inser han att han antagligen kommer att missa sin båt.

Han börjar att skrika och beskylla bussbolaget för allt möjligt.

Han beordrar chauffören att stanna bilen, så att han kan kliva av och ta en taxi istället. Sedan ändrar han sig och vrålar åt föraren att trampa gasen i botten istället.

Därefter börjar han att slå vilt omkring sig på säten, dörrar och fönster.

Det är en smått overklig scen, som utspelar sig i den lilla bussen.

Vissa försöker på olika sätt att få honom att lugna ner sig:

”Det går flera båtar dagligen. Vi har åkt den turen många gånger.”
”Du vet hur det är med tider i Thailand. Det är som det är.”
”Du kan ändå inte göra något nu. Njut av resan istället.”
”Släpp det där nu. Vi hjälper dig när vi kommer fram.”
”Det löser sig alltid!”

Inget hjälper. Det blir snarare värre.

Till slut kommer vi fram till piren. Han hoppar snabbt av och sliter upp luckan till bagageutrymmet. Sedan börjar han vilt att slänga ut allt bagage på gatan, så att han kan komma åt sitt.

När vi andra fortsätter färden, påminner jag mig om idéen till texten ”Åh, nej!” eller ”Okej!” – vad väljer du?, som börjat ta form i huvudet. ”Den här incidenten kom ju väldigt lägligt”, tänker jag.

Vad beror det på?

I bussen satt även ett par, som skulle med samma båt. För dem fanns inga problem över huvud taget. Om de missar båten, då är det bara att ta nästa.

Samma situation, men två totalt olika reaktioner.

Vad är det som får somliga att reagera så onödigt hårt i vissa situationer?

Det beror på en överdriven identifikation med tankarna. Händelsen har blivit en identitet: ”Jag är personen som ska med en båt klockan 12.”

Personen tänker så klart inte så medvetet. Det är en omedveten identifikation. Reaktionen, däremot, är lika stark som om han konfronterats med någon form av verklig fara.

Allt som inte går i linje med den falska personligheten ses som ett personligt angrepp. Identiteten är hotad. ”Antingen är ni med mig, eller så är ni emot mig”, blir den egobaserade reaktionen.

Alla försök att lugna honom med förslag om att ta en annan båt är lönlösa. Det skulle innebära att han förnekade sig själv. Det vore att begå mentalt självmord, sett ur egots perspektiv.

Vad kan vi göra åt det?

Så, vad kan vi istället göra för att hjälpa till när någon är så frustrerad? Ingenting.

Att göra antyder att vi ska tillföra något till situationen. Det är det vi är vana vid att göra.

Om vi själva mår dåligt, då är vår instinktiva reaktion att något måste göras. Vi vill tillföra något för att må bra igen. Det kan till exempel handla om shopping eller någon form av upplevelse.

Om någon annan mår dåligt, då vill vi komma med kloka råd eller försöka lätta upp humöret. Det kan fungera ibland, men när motståndet är så starkt som i ovan exempel, då hjälper det sällan.

Men det finns en annan infallsvinkel.

Istället för att göra, kan vi vara.

Vi kan vara utrymmet där frustrationen tillåts att existera. Vi kan vara stillheten, som inte dömer eller gör motstånd. Vi kan vara lugnet där stormen bedarrar.

Istället för att lägga på mer ved, låter vi elden brinna ut. Istället för att röra runt i det grumliga vattnet, låter vi det lägga sig och gradvis klarna upp.

Samtidigt är vi är hela tiden intensivt närvarande i nuet. Om vi på något sätt behöver ingripa, då görs det medvetet och effektivt ur den starka närvaron.

Nästa gång du eller någon i din omgivning är frustrerad, övervinn det vanemässiga suget att tillföra någonting extra till situationen. Prova att bli intensivt närvarande istället.

Upptäck kraften i att vara!


Till toppen ⇧