För ett liv i balans

När du inte har tid att meditera – gå och meditera

23 maj 2014 av Robert Birming

Är du sugen på att börja meditera?

Är det tidsbrist som hindrar dig?

Då kan gående meditation passa utmärkt.

Traditionellt sätt görs gående meditation väldigt långsamt. Den utförs som en separat aktivitet, åtskild från vardagens övriga sysslor, som ett komplement till annan meditation.

Den gående meditation som tas upp här, däremot, kan utföras som en del av vardagen. Du kan göra den på väg till affären, under en lunchpromenad eller när du är ute på stan och shoppar.

Idén är att komma förbi det mentala ”jag har inte tid”-hindret.

Varje dag måste de flesta ta sig från en punkt till en annan. Det kan vara längre sträckor, som till jobbet, eller kortare sträckor, som att hämta en kaffe. Utmärkta meditationstillfällen!

Det behöver inte bara vara när du går; det fungerar lika bra om du springer, cyklar eller sitter i rullstol. Egentligen vore meditation i rörelse ett bättre namn.

En guide till meditation i rörelse

När du befinner dig i rörelse, utnyttja punkterna nedan för att bli medvetet närvarande. Låt rörelsen vara målet istället för medlet som ska ta dig till en framtida punkt. Bli ett med nuet!

När du märker att du glidit iväg i tankar, för uppmärksamheten till andningen igen. Den hjälper dig att hitta tillbaka till nuet. Gå sedan på nytt igenom de övriga punkterna på listan.

Det är möjligt att du för första gången upplever din omgivning på riktigt.

Inspirationen till denna text kom från Kim Engs Walking Meditation (MP3 – 3,8 MB).