För ett liv i balans

Lyckas du lösa gåtan?

av

Här kommer en gåta, som jag hörde för första gången på 80-talet:

En liten pojke är ute och åker bil med sin mamma. Plötsligt tappar hon kontrollen över bilen och kör av vägen. Mamman omkommer omedelbart, men pojken överlever och förs skadad till sjukhuset.

Efter operationen rullas han iväg genom sjukhusets korridorer. På vägen får en sjuksköterska syn på pojken och utbrister: ”Men herregud, det är ju min son!”

Hur är detta möjligt?

Har du kommit på svaret eller vill du klura lite till?

Kan det har varit så att pojken var adopterad? Eller hade han kanske ett lesbiskt par till föräldrar? Eller lutade du åt en mer invecklad lösning, som att han bortrövades som liten och sjuksköterskan var hans riktiga mamma.

Fel, fel, fel.

Rätt svar är: Sjuksköterskan var en man, pojkens pappa.

Livets etiketter

Man kan tycka att svaret vore självklart i dagens ”moderna samhälle”, drygt 30 år efter det att för första gången hörde gåtan. Men väldigt få knäcker den.

Jag har testat den på yngre och äldre, på människor från olika delar av världen och bland både kvinnor och män. 9 av 10 lyckas inte svara rätt. Den mentala etiketten tycks vara som fastetsad – sjuksköterskor är kvinnor.

Hur många liknande etiketter finns det i ditt liv? Hur många förutfattade meningar om andra ligger lagrade i bakhuvudet? Hur många lögner om dig själv, skapade av dig själv eller av andra, släpar du runt på?

  • Jag duger inte.
  • Hon är opålitlig.
  • Jag är ful.
  • Han är ond.
  • Jag är misslyckad.

Är dessa påståenden verkligen sanna? Stanna upp och fråga dig det.

Åsikten hindrar dig från att se sanningen. ~ Barry Long

Ha för vana att alltid ifrågasätta gamla rotade ställningstaganden. Du har aldrig tidigare upplevt just detta ögonblick, så varför ha en på förhand bestämd åsikt om det? Det är en falsk bild av verkligheten.

Ta reda på hur verkligheten verkligen ser ut. Den visar sig när du upplever den direkt i stunden, orepeterat och utan manus. Du känner igen den på att den är välmenande, okomplicerad och full av liv.

Om livet är en gåta, så har du svaret när du släpper etiketterna.


Till toppen ⇧