För ett liv i balans

Grubblandets fruktlösa maskineri

av

När grubblade du senast över någonting?

Du behöver antagligen inte gå särklit långt tillbaka i tiden för att hitta svaret. Det kanske gällde något litet (Ska jag byta mobil?) eller något större (Ska jag byta jobb?).

När ledde detta grubblande senast till någonting vettigt?

På den frågan är det inte lika lätt att hitta något svar. Grubblande leder sällan någon vart, och om det dyker upp ett svar, då är det med största sannolikhet inte det rätta.

Ett svar skapat genom grubbel är bara ett tillfälligt avbrott i grubblerimaskineriets ändlösa malande. Grubblaren, det tänkande sinnet, vill inte att det ska komma fram ett slutgiltigt svar. Det vore som att säga tack och hej till dess tjänster.

Så grubblaren vaknar snart till liv igen. ”Hmmm, det kanske inte var den bästa lösningen trots allt. Det vore nog bättre om jag gjorde så här.” Och som med en knapptryckning börjar grubblerimaskineriet än en gång mala på…

Grubblaren är som maskinen i det här videoklippet. Det tar aldrig slut!

Att tro att grubblandet ska ta slut kommer endast leda till grubbel om hur du ska få grubblandet att sluta. Utnyttja istället sinnets inrutade mönster till din fördel.

Bli medveten om hur du förändras när grubblaren tar över. Du kanske…

  • …blir spänd i kroppen.
  • …biter ihop käkarna.
  • …drar upp axlarna.
  • …glömmer vad du skulle göra.
  • …inte hör vad andra säger.

När du upptäcker någon av dessa tendenser, se det som ett tecken på att det är dags att föra uppmärksamheten tillbaka till nuet. Du kan till exempel fokusera på din andning några sekunder. Det är ett naturligt och effektivt knep, som du kan ta till oavsett var du befinner dig.

Bli sedan medveten om skillnaden i ett vara bortkommen i grubbleri och att vara hemmastadd i nuet. Känns hur allt plötsligt får en lätthet över sig, både invändigt och utvändigt … och du har din personliga guru, Grubblaren, att tacka för hjälpen.

Om du söker svar på något, då kommer rätt svar att komma till dig i exakt rätt stund – inte genom grubbel, utan när du lagt ”det sunda förnuftet” åt sidan.

Sluta försöka tänka ut hur livet ska levas, börja leva det istället.


Till toppen ⇧