För ett liv i balans

Alltid här och nu

av

Vi vill så gärna veta. Vi vill veta hur vädret blir, vad som händer i helgen, hur länge till vi måste gå arbetslösa. Vi vill veta hur länge det dröjer innan vi hittar kärleken, innan vi hittar oss själva, innan vi hittar meningen med livet.

Vi vill veta! Men det går inte.

Jag vet att om jag trycker ner tangenterna f, a, k, t och a i en följd, så bildas ordet fakta. Det ÄR fakta. Men jag kan inte veta om jag hinner skriva färdigt ordet innan datorn (eller jag, för den delen) kraschar. Eller om ett infall dyker upp mitt i skrivandet, som gör att ordvalet istället faller på faktum.

Det går inte att veta allt i förväg. Om det gick vore livet förutsägbart, och det förutsägbara bygger på det förflutna, det bekanta. Livet skulle med andra ord stagnera. Det skulle bli oinspirerade och sakna djup och mening. Det är definitivt inte meningen med livet.

Målmedvetenhet i all ära, det kan fungera som en karta och en spark i baken. Men om vi ständigt har blicken fäst på kartan under resans gång, då kommer vi titt som tätt att gå in i saker och ting. Dessutom missar vi genvägar och andra möjligheter.

”Här och nu, här och nu!” kvittrar fåglarna i Aldous Huxleys roman Ön, trots att de kan överblicka världen likt en karta. Så rätt de har.

Här och nu, här och nu. Alltid här och nu.


Till toppen ⇧