För ett liv i balans

Förvandla ett rent helvete till små nöjen

av

När detta blogginlägg börjar ta form sitter jag på ett flygplan på väg från Stockholm till Bangkok. En flygresa på cirka tio timmar. Tid som jag skulle kunna pina mig igenom med tankar som:

”Tio timmar! Nästan ett halvt dygn ska jag sitta här. Och vad hände med den där Dreamliner-kärran, som Norwegian skrutit så mycket med? Ersatt av något litet skruttplan där det inte ens finns några filmer att se. Man börjar ju undra om de där Dreamliner ens existerar, så ofta som de har flygförbud. Den här resan kommer att bli ett helvete!”

Eller så kan jag välja att inte se det som en enda lång händelse. Istället kan jag se det som flera mindre händelser, där varje ögonblick får mesta möjliga uppmärksamhet. Helt plötsligt blir det inte så jobbigt längre. Det som skulle kunna ha blivit en enda lång pina har istället blivit flera små nöjen.

Ungefär så här fördelade sig mina tio timmar:

  • Läsa tidningar (1 tim)
  • Läsa bok (2,5 tim)
  • Titta på utsikten (1 tim)
  • Meditation (1 tim)
  • Sömn (1 tim)
  • Äta (1 tim)
  • Fila på detta blogginlägg (1 tim)
  • Prata med medpassagerare (1 tim)
  • Övrigt (0,5 tim)

Varje enskild grej var ett nöje i sig och flygresan kändes betydligt kortare än de tio timmar den faktiskt varade.

Från pina till prima i vardagen

Det här sättet att se på saker fungerar alldeles utmärkt även i andra situationer, som normalt sett skulle kunna ha uppfattas som jobbiga.

Jobb är ett sådant typiskt exempel där många tyvärr pinar sig igenom större delen av dagarna. Om du hör till den kategorin, se om du kan hitta dagens små höjdpunkter. Om du gått omkring länge med tankar om hur hemska dagarna är, då kanske det först känns omöjligt att hitta några höjdpunkter över huvud taget. Men försök lite till, så klarnar förhoppningsvis bilden.

Du kanske jobbar som kassabiträde i en butik och känner att du inte alls trivs med det. Men du kanske ändå uppskattar stunderna med dina arbetskamrater eller att läsa tidningen på lunchrasten. Samla på dig så många höjdpunkter du kan hitta och se till att påminna dig om det positiva med dessa stunder då de dyker upp under dagen.

Ett viktigt nästa steg är att inte göra det vanliga misstaget att fördriva den övriga tiden med att gå och längta efter glädjestunderna. Se istället till att göra precis tvärtom genom att försöka hänge dig så mycket som möjligt i det du gör. Utför dina uppgifter med mesta möjliga närvaro.

Om vi återgår till exemplet med kassabiträdet, så börjar du nu att behandla varje kund var för sig istället för att se dem som en enda lång och tråkig uppgift. Du börjar att ge varje människa din fulla uppmärksamhet, och genom att göra det skapar du en positiv kedjereaktion:

Jobbet känns lättare, vilket gör att du sprider positivare vibrationer till kunderna, vilket gör att kundernas kontakt med dig blir trevligare, vilket gör dina arbetsuppgifter roligare, vilket gör att jobbet känns ännu lättare…

Det är så klart inte säkert att du kan förvandla alla stunder till små glädjeämnen, men om du låter varje situation få så mycket som möjligt av din närvaro, då kommer det i varje fall kännas betydligt lättare än tidigare. Vänta inte på nästa höjdpunkt, ta nuet till högsta möjliga punkt istället.


Till toppen ⇧