För ett liv i balans

Hitta dig själv genom att sluta leta

av

Många spenderar hela sitt liv med att ”hitta sig själv”.

De läser böcker, reser jorden runt, provar olika metoder för att komma i kontakt med sig själv, går i terapi, vänder på varenda liten sten.

De kan göra fascinerande upptäckter om sig själva som person. Men inget av detta besvarar den väsentliga frågan: Vem är du … egentligen?

En betydligt enklare, snabbare och mindre kostam metod är att börja i andra änden – ta reda på vem du inte är. Det leder dig till ditt riktiga jag.

Är du din yrkesroll?

För ett par hundra år sedan, då människor mer eller mindre föddes in i sitt yrke, så hade många säkert svarat ja på den frågan. I dag är det, som tur är, inte lika vanligt att människor identifierar sig så pass med sitt jobb (även om det så klart händer). Du kanske har ett jobb du gillar, men antagligen har du ändå lite distans till den rollen.

Är du dina tankar?

Tankar har vi alla gott om och det är lätt att tro på och likställa sig med vad de säger. Men deras falskhet är lätt att avslöja på deras eviga hoppande mellan si och så. Ibland är det nästan som en dialog som pågår där uppe i knoppen: ”Du borde gör så här. Nej, gör så här istället”. Vi vore med andra ord väldigt splittrade om vi vore våra tankar.

Är du din kropp?

I dagens samhälle är det tyvärr väldig vanligt att människor identifierar sig starkt med sin kropp. Men med tanke på hur kroppen ständigt förändras, så håller de flesta nog ändå med om att vi trots allt inte är vår kropp när allt kommer omkring. Dessutom, ur ett rent vetenskapligt perspektiv, byts kroppens celler (byggstenar) ständigt ut.

Är du ditt kön?

Att basera stora delar av sin identitet kring att vara man eller kvinna är en av de vanligaste identifikationsformerna. Könsmässiga skillnader gör det enkelt för sinnet att skapa separation, som all form av identitet bygger på. Men det är bara yta, på djupet har vi alla både kvinna och man (yin och yang) inom oss i olika proportioner.

Är du ditt namn?

Vårt namn är det första vi lär oss att identifiera oss med. Trots detta spenderar somliga sina liv med att försöka ”göra sig ett namn”, andra byter namn för att på så sätt börja på ny kula, en del ändrar namn när de gifter sig, vissa tilltalas vid ett namn på jobbet och ett annat inom familjen. Kort och gott – namn är något högst ombytligt.

Är du din bakgrund?

Den personliga historien är antagligen det vanligaste byggmaterialet för att skapa sig en identitet. Du har en bakgrund som är unik, alltså borde det vara det som är du … eller? Kommer du ihåg allt som du varit med om? Om inte, betyder det då att din identitet av inkomplett? Nya blad läggs ständigt till ”historien om dig”. Betyder det att du är någon annan i morgon?

Är du fortfarande vid liv?

Om du skalar bort allt det som nämnts, innebär det att du är död?

Ja, på sätt och vis är du död. Du har tagit död på din personlighet, det ytliga och ständigt föränderliga jaget.

Där under ytan finns Du, din innersta natur. Det eviga väsen som går bortom jagformens nyckfullhet. Full av liv!

Det är ditt verkliga jag.


Till toppen ⇧