För ett liv i balans

Hitta lyckan genom att sluta leta

av

Ta en liten stund och tänk nu tillbaka på en tid i ditt liv då allt var helt perfekt. En tid då du hade drömbostaden, det perfekta förhållandet, en stabil ekonomi, ett oklanderligt utseende, och du var fri från sjukdomar eller andra åkommor.

Tar det mer än en liten stund att hitta den perioden i ditt liv? Är det kanske till och med omöjligt att hitta den? Om du mot förmodan lyckas gräva fram den, då kommer du snabbt upptäcka att den tiden inte varade särskilt länge.

Lyckan finns inte i framtiden

Vi har en förmåga att tro att lyckan är något som finns att hämta i framtiden. Om jag bara löser det här problemet, då kommer jag att vara nöjd. Om jag bara skaffar den där saken, då kommer jag att bli lycklig. Om jag bara löser den här livssituationen, då kommer allt vara frid och fröjd.

Jag är ledsen att meddela det, men det kommer aldrig att hända. Det kommer alltid att finns något nytt som måste fixas, som måste införskaffas, som måste lösas.

I låten ”999” från albumet ”Jag är inte rädd för mörkret” sjunger Jocke Berg från bandet Kent: ”Hur långt man än har kommit är det alltid längre kvar.”

Det kan låta väldigt tragiskt, men det blir det endast om man tror att man måste komma någonstans. Välbefinnande är inget man springer efter och får som pris när man har passerat målsnöret. Det är som att ha som mål att nå regnbågen. Den som försöker sig på det kommer till slut att upptäcka att man aldrig kommer fram.

Lyckan finns här och nu

Den som däremot stannar upp och upplever det innevarande ögonblicket, kommer upptäcka att känslan som han eller hon jagar efter redan finns inombords. Där ligger den, lika stark som alltid, men tillfälligt dold bakom tankar om måsten och borden.

En blå himmel försvinner inte bara för att den är täckt av moln. Det är samma sak med vår inre lycka – den kan stundtals vara övertäckt, men den kan aldrig förstöras.

Du kan åstadkomma vad som helst i den yttre världen, men om du ännu inte upptäckt glädjen du alltid bär med dig inombords, då kan inget av det yttre göra dig tillfredsställd särskilt länge.

Det kan självklart finnas saker i ditt liv som du måste ta tag i, och det händer oss alla att vi då och då går igenom olika kriser. Så fungerar livet. Det är utmaningar som vi kan ta lärdom av och som gör att vi växer oss starkare. Vi kan också sätta upp mål för att uppnå eller införskaffa det ena eller andra, och vi kan uppskatta dessa temporära saker och situationer när de kommer till oss.

Det viktiga är att inse att det inte råder brist på något väsentligt här och nu. När vi inser det, när vi inte längre tror att temporära former ska kunna skänka oss äkta lycka, lär vi oss att uppskatta saker och situationer på ett helt nytt sätt. Vi kräver inget av dem, men kan glädjas åt kickarna de ger oss. På så sätt lär vi oss också att bättre hantera hur vi reagerar när dessa flyktiga former glider oss ur händerna, vilket sker förr eller senare.

Skingra molnen

Om din himmel för tillfället är så täckt av moln att det känns omöjligt att ens få en skymt av den, prova då att ställa dig följande fråga: Vad är fel i mitt liv just nu? Inte vad som var fel för fem minuter sedan och inte vad du tror kommer att vara fel i morgon. Här och nu – vad måste förändras för att du ska kunna vara lycklig?

Du kommer sannolikt att upptäcka att det trots allt inte är så mulet som det såg ut att vara för en liten stund sedan. Molnen skingrar sig. Det börjar spricka upp. Det klarnar. Solen tittar fram.


Till toppen ⇧