För ett liv i balans

Kan du hitta dina tankar?

23 maj 2015 av Robert Birming

Att hitta sina tankar brukar inte vara särskilt svårt. Problemet är snarare att hitta mellanrummet mellan tankarna, den inre stillheten och friden.

Men att hitta sina tankar behöver inte bara syfta på vad tankarna är. Det kan även innebära att hitta var tankarna är. Var tänks det du tänker?

”I hjärnan, så klart!”

Ja, det är sant. Men se efter om du kan specificera mer exakt var upplevelsen om tankarnas innehåll utspelar sig. Mindfulnessläraren Gil Fronsdal brukar prata om att det finns två typer av tankeupplevelser:

Utforska om du kan hitta var just dina tankar uppstår.

Varför ska du då ägna dig åt detta? Därför att det kan vara ett bra sätt att skapa distans när tänkandet börjar gå överstyr, som bekant kan hända ibland.

Du blir nyfiken på tankarna utan att dras med i innehållet. Du försöker inte trycka undan dem, och på så sätt slutar du att ge dem den energi som annars hade lett till mer tänkande. Genom att tillåta tankarna att finnas utan att ge dem näring, hittar du sakta men säkert tillbaka till ett stilla sinne.

Jag gillar jämförelsen med ett glas grumligt vatten. Om du titt som tätt är där och rör om, då kommer vattnet att förbli grumligt. Men om du tillåter det att bara vara, då kommer det att lägga sig. Kvar finns ett klart och stilla vatten.

Prova och se vad som händer. Funkar det, så funkar det. Och om det inte funkar, då behöver du inte tänka mer på det … så att säga.