För ett liv i balans

Har du blivit hypnotiserad utan att veta om det?

av

Du har säkert varit med om det…

Du sitter i favoritfåtöljen. Du har någonting gott att dricka. Du kanske läser en bok eller lyssnar på musik. Du bara är, och allt känns perfekt.

Och plötsligt, som från ingenstans, dyker den upp – den där rösten i huvudet:

”Något saknas. Kanske lite tilltugg. Du borde skriva på Facebook hur bra du har det.”

Och vi tror på rösten, så vi agerar. Som om vi blivit hypnotiserade. Och, vips, så är den där perfekta stunden bortblåst och nästa stund har anlänt istället.

Nästa stund, ja. Den som skulle bli så som bra, nu när allt är fixat och inget saknas. Och det stämmer – en stund … men snart dyker en bekant röst upp igen:

”Lämna nuet. Fixa det här. Sedan är allt perfekt.”

Sedan, sedan, sedan. När det enda vi verkligen har är nu, Nu, NU.

Den dolda observatören

Att jämföra det med att ha blivit hypnotiserad är en bra liknelse.

Det finns ett känt hypnosexperiment, ”The Hidden Observer” (den dolda observatören), som utfördes av Ernest Hilgard på 70-talet. I detta ombeds en försöksperson att stoppa handen i iskallt vatten, hypnotiserad att tro att det är ljummet.

På frågan hur det känns, svarar personen att det känns bra.

Den tillfrågade blir sedan ombedd att med den andra handen skriva fritt, utan att titta eller tänka. Detta resulterar i meningar som:

”Vattnet är iskallt! Det gör ont! Avbryt experimentet!”

Trots att personen är under hypnos, är den inre visdomen opåverkad. Den vet att någonting inte står rätt till.

På samma sätt vet den att något inte behöver ändras när allt står rätt till. Den lever och verkar i nuet. Den är fri från rösten i huvudet, som är besatt av tid och ser nuet som någonting meningslöst.

Du behöver inte svara varje gång rösten ringer. Låt det ringa och ställ dig frågan: ”Är detta verkligen viktigt just nu?” Det kanske fortsätter ringa ett tag – rösten kan vara väldigt påstridig – men snart upphör signalen.

Stillhet. Närvaro. Välbefinnande.

För varje gång du låter bli att lyfta luren, kommer det dröja längre till nästa påringning. En vacker dag möts rösten av: ”Numret kan inte nås för tillfället. Var god försök senare.”


Till toppen ⇧