För ett liv i balans

Du har ingen själ

av

En läsare frågade om innebörden av följande citat av C.S. Lewis:

Du har ingen själ. Du är en själ. Du har en kropp.

Inledningsvis kan citatet låta smått deprimerande, men sedan kommer vändningen, sanningen: Du är en själ.

Det är skillnad på att ha och att vara. Allt du kan ha kommer förr eller senare att ändra form, förlora sitt habegär eller helt och hållet försvinna:

  • Ägodelar
  • Åsikter
  • Pengar
  • Förmågor
  • Kroppen

Men du kan inte förlora det du innerst inne är.

Själen, livet, ditt verkliga jag är evigt, konstant och formlöst.

Om du tar en titt i spegeln, så ser du många tecken på att det du har – formen, det personliga – ändrar form; du tappar lite hår här, det växer ut lite nytt hår där, det dyker upp rynkor här och var. Men om du går bortom formen och vad du tycker och tänker om den, så kommer du i kontakt med varandets dimension. Oavsett vad som händer i formens värld, så är ditt verkliga jag opåverkat … en tidlös inre frid.

Allt som har form har massa och tyngd. Att likställa saker och ting i formens värld med den du är, det tynger ner dig. Det gör dig bunden och kompakt, det skapar rädsla, rädsla för att förlora dig själv.

Somliga påstår att en människa förlorar 21 gram av sin vikt när hon dör, och att det skulle vara själens vikt. Jag skulle snarare säga att det är förlusten av tyngande tankar som står för viktminskningen.

Själen har ingen form och ingen tyngd. Det går aldrig att beskriva eller bevisa vad det är, och det behövs inte … det räcker med att du vet att du är det du är.

Du har ingen själ, du är en själ – du är livet självt.


Till toppen ⇧