För ett liv i balans

När gjorde du senast ingenting?

av

När tog du dig senast tid till att göra ingenting? Bara 10 minuter. Helt ostörd. Ingenting som i inget: mejlande; SMS:ande; internet; tv-tittande; chattande; ätande; läsande; funderande på det förgångna eller planerande av framtiden.

Så inledde Andy Puddicombe det TED-föredrag han höll för ganska exakt ett år sedan. Han är medgrundare till Headspace, ett brittiskt företag som har gett ett ut meditationsapp med samma namn.

Jag kan varmt rekommendera den appen för alla som är nyfikna på att komma igång med meditation, eller kanske har provat lite på egen hand utan att riktigt ”få till det”.

Som Andy påpekar missar vi människor mycket av det som pågår runt omkring oss på grund av att vi ständigt är upptagna med annat än själva nuet, vilket faktiskt är det enda verkliga i våra liv.

En undersökning från Harward University visar att vi är uppslukade av tankar under 47 procent av vår vakna tid. Om man sedan tar med i beräkningarna att uppemot 90 procent av dessa tankar är repetitiva, så börjar det nästan att låta som galenskap.

Ta 10 medvetna minuter om dagen

Den här typen av ständigt återkommande grubblerier gör oss olyckliga. Det skapar oro och stress. De goda nyheterna är att det inte behöver ta mer än tio minuter om dagen för att börja ändra på det ingrodda gamla beteendet.

Med regelbunden meditation, där du tar ett kliv bort från strömmen av tankar och låter dem glida förbi istället för att sig haka fast, kommer du att börja se tillvaron på ett helt nytt sätt.

Som Andy uttrycker det: ”Du behöver inte bränna rökelse eller sitta på golvet. Allt du behöver göra är att ta tio minuter om dagen. En stund där du tar ett steg tillbaka och bekantar dig med det innevarande ögonblicket, så att du får uppleva mer fokus, lugn och klarhet i ditt liv.”

Här är ett videoklipp med Andys cirka tio minuter långa föredrag, som förhoppningsvis kan ge dig lite inspiration i rätt riktning.


Till toppen ⇧