För ett liv i balans

Tre inspirerande berättelser om att inte döma det som händer

av

Icke-dömande är en av de viktigaste ingredienserna för ett lyckligt liv. Att inte döma personer, att inte döma situationer, att acceptera det innevarande ögonblicket.

Det är ur detta tillstånd vi finner varaktig lycka, en inre frid oberoende av den ständigt föränderliga yttre världen. Det är också först då, när vi inte dömer eller kräver något av det yttre, som vi verkligen börjar uppskatta det vi har runt omkring oss.

Men sinnet gillar att döma. Det jämför, analyserar och drar förhastade slutsatser. Det kan koka ihop de mest fantastiska historier, som senare visar sig vara ljusår från sanningen. Verkligheten är nästan alltid betydligt fredligare och mindre komplex än de teorier sinnet presenterar.

Med icke-dömande ökar perspektivet. Det som tidigare sågs som enbart negativa händelser, som ”inte borde hända”, ses nu som bitar i ett större pussel. Varje händelse är som en musiker i en stor orkester och tillsammans framför de det magnifika musikstycket Livet.

Livets vägar är mystiska, det är det som gör livet levande. Här följer några exempel på hur detta kan ta sig uttryck och varför vi inte bör döma personer eller situationer. Du kan säkert hitta många liknande exempel om du ser tillbaka på ditt eget liv.

Mannen och bilen

En man vann en dyr bil på lotteri. Hans familj och vänner var mycket glada för hans skull och kom för att fira händelsen.

”Är det inte fantastiskt!” sa de. ”Vilken tur du har!”
Mannen log och sa: ”Kanske det.”

Han njöt av att köra bilen under några veckor. Sedan en dag körde en berusad bilförare rakt in i hans bil i en korsning och han hamnade på sjukhus med flera allvarliga skador.

Hans familj och vänner kom på besök och sa: ”Det där var verkligen otur.”
Återigen log mannen och sa: ”Kanske det.”

Medan han fortfarande befann sig på sjukhuset hände det sig en kväll att det inträffade ett jordskred och hans hem föll ner i havet.

Vännerna kom på besök igen dagen därpå och sa: ”Vilken tur du hade som befann dig här på lasarettet.”
Återigen sa han: ”Kanske det.”

Löjtnanten och expediten

En ung löjtnant, som hade problem med ilska, blev beordrad att gå en kurs i mindfulness. En dag på väg hem från kursen stannade han till i en livsmedelsaffär. Det var varmt och trångt och köerna var långa.

Han blev irriterad när han märkte att kvinnan framför honom stod i fel kö. Hon hade bara en vara och borde ha valt snabbkassan. Kvinnan bar en liten pojke och hon och expediten började gulla med barnet.

Löjtnanten blev ännu mer irriterad. När kvinnan sedan räckte barnet till expediten, exploderade han inombords och tänkte: ”Så ansvarslöst av henne. Fattar hon inte att det finns en lång rad av människor som vill hem?”

Han kunde känna ilskan byggas upp och insåg att det inte var till någon hjälp. Så han tog några djupa andetag, slappnade av och kände ilskan avta.

När han betalade, tillade han: ”Det var en söt liten pojke du höll i.”
Hon såg på honom och sa: ”Åh, gillar du honom? Han är min pojke. Min man dödades i kriget förra året. Han var militär, som du. Så nu måste jag jobba heltid och min mamma tar hand om min pojke. Hon kommer förbi med honom en gång om dagen, så jag kan träffa honom.”

Bonden och hästarna

Gamle Ling Pu Jang bor med sin familj på en gård uppe på berget. En dag sliter sig två av Ling Pu Jangs hästar från sin hage och försvinner från gården.

Bönderna i dalen skyndar upp till Ling Pu Jang, bugar sig och beklagar olyckan som drabbat hans hus. Gamle Ling Pu Jang kliar sig i skägget, ser på dem och säger: Hur kan ni veta att det är en olycka som drabbat mitt hus? Bönderna går förundrade tillbaka ner i dalen.

Nu händer det sig att de två tama hästarna på sin färd genom landet sällar sig till en flock vilda hästar – och för sedan dessa vilda hästar med sig tillbaka till Ling Pu Jangs gård.

Bönderna i dalen skyndar upp till Ling Pu Jang, bugar sig och gratulerar Ling Pu Jang till den stora gåvan som kommit till hans hus. Gamle Ling Pu Jang ser stilla på dem och säger: Hur kan ni veta att det är en stor gåva som kommit till mitt hus? Bönderna går förundrade nerför berget igen.

Strax därefter sadlar Ling Pu Jangs son en av de vilda hästarna. Han kastar sig upp på hästen för att rida in den. Han blir omedelbart avkastad och bryter benet!

Bönderna skyndar upp till Ling Pu Jang, bugar sig och beklagar den stora olyckan som drabbat hans hus. Gamle Ling Pu Jang ser på dem och säger: Hur kan ni veta att det är en olycka som drabbat mitt hus? Förundrade går bönderna ner i dalen igen.

Strax därefter utbryter det rysk-kinesiska kriget. Alla byns söner blir inkallade till soldater, utom Ling Pu Jangs son – för han hade brutit benet.

”Mannen och bilen” är från Eckhart Tolles bok ”En ny jord”. ”Löjtnanten och expediten” kommer från en intervju med Jack Kornfield. ”Bonden och hästarna” är från boken ”Att välja glädje” av Kay Pollak.


Till toppen ⇧