För ett liv i balans

Konsten att inte göra nuet

av

Numera finns det ett enormt utbud böcker och videor om att vara i nuet. Det skulle behöva ett väldigt långt nu för att hinna med en bråkdel av det.

Som tur är behövs inte det. Det är ytterst lite du behöver känna till för att leva i nuet.

Nasse: Uggla vet väldigt mycket.
Nalle Puh: Ja, det kanske är därför han inte förstår någonting.

Att på ett intellektuellt plan försöka lära sig nuet kan bli det största hindret till att finna det. Att fastna i att ”plugga nuet” kan leda till att det alltid befinner sig på avstånd. Det blir som att springa runt i mörkret med en tänd ficklampa och leta efter vart ljuset kommer ifrån. Det är ett sökande utan slut.

Att vara eller icke vara, det är frågan

Det kan vara nyttigt att lära sig vissa metoder för att hitta tillbaka till nuet. Men se upp så att inte nuet blir till ett görande istället för ett varande.

Om du känner dig väldigt stressad, då kan du behöva använda en metod för att leda uppmärksamheten tillbaka till det innevarande ögonblicket. Du kanske till exempel observerar dina andetag under ett par minuter. Men förr eller senare är det dags att släppa det. Att sitta och fokusera på andetag är inte att vara i nuet, det är en form av görande … väldigt nyttig, men ändå.

Att släppa allt och ”bara vara” brukar heller inte vara lösningen. Det slår lätt över åt andra hållet. Som med det mesta i livet, så är svaret balans.

Med balans och uppmärksamhet inåt kan du utåt sett uträtta saker effektivt och till och med skynda fram, och samtidigt bibehålla ett lugn och varande.

Det är att vara i nuet utan att göra nuet.

Använd gärna någon form av meditation eller liknande för att bibehålla en stadig grund att stå på när livet är i gungning. Och om du gillar att läsa om exempelvis mindfulness eller andlighet, fortsätt glädjas åt att göra det.

Vet samtidigt med dig att du innerst inne redan är fullkomlig.


Till toppen ⇧