För ett liv i balans

Resultatet av 30 dagar med extremt lågt internetanvändande

av

En månad har gått. Mitt internetexperiment är över.

Det har varit en intressant period.

Den började inget vidare:

  • Tanken var att jag skulle använda nätet max två timmar per vecka. Det förbrukade jag nästan per dag de två första dagarna.
  • Planen var att inte använda Facebook, men dag fem loggade in på ren rutin. En miss (även om jag snabbt loggade ut igen).
  • Efter en vecka var jag nära att ge upp. Jag började till och med skriva ett inlägg med titeln ”Mitt misslyckade experiment”.

Det var som om mitt internetanvändande hade ett visst momentum. Det behövde lite tid på sig för att avta. Som ett hjul som surrar på ett tag även om inget längre driver det.

Efter en vecka började det bli bättre…

Jag började vänja mig vid det nya upplägget. Jag hittade rutiner som funkade bra med den begränsade åtkomsten till internet. Jag insåg hur jag skulle prioritera olika saker.

Effekterna av experimentet

Hur påverkas närvaron när internetanvändandet minskar?

Det var det jag ville ta reda på.

Som alla tester av det här slaget är det omöjligt att veta med säkerhet. Förändringar under perioden kanske skulle inträffat ändå. Samma experiment skulle behövas göras om och om igen.

Jag tar mig ändå friheten att dra min egna slutsats:

Närvaron ökar.

Under experimentet tog det sig uttryck på olika sätt:

Egentligen är det inte så konstigt.

Internet tar mycket uppmärksamhet. Om vi inte är uppkopplade lika mycket får vi tillgång till den närvaron. Den kan då utnyttjas till att stärka andra delar av livet.

Internet är inte fel

Det är viktigt att komma ihåg att internet inte är en skurk.

Webben är en fantastisk uppfinning! Aldrig tidigare har mänskligheten haft möjlighet att vakna upp i samma takt som nu. Vi måste bara lära oss leva med möjligheterna på rätt sätt.

Det första utkastet till det här blogginlägget var väldigt detaljerat. Jag hade listat sajter jag valt att lämna, tjänster jag slutat använda, hur mitt nya upplägg såg ut med mera.

Jag tog bort det.

Det finns risk för att det blir en grej – en falsk identitet. ”Jag är personen som går mot strömmen och inte finns på [någon populär sajt] och endast använder internet X minuter om dagen.”

Det här är ingen tävling. Det handlar heller inte om att generalisera vad som är ”bra” eller ”dålig” användning av internet. Något som känns oviktig för mig kanske är halva nätet för dig.

Prova dig fram och se vad som känns rätt för dig.

Mindre internetanvändande är inte heller lösningen mot exempelvis stress. Det kan vara ett led i det, men förändringen måste främst komma inifrån. Annars ersätts det bara av någonting annat.

Slutsatsen av experimentet

Slutsatsen av experimentet är att använda internet på ett medvetet sätt:

  • Måtta. Gör det du ska (vilket kan variera kraftigt vid olika tillfällen och för olika personer). Stäng sedan ner. Se upp med utdraget planlöst surfande som ett sätt att försöka fly från dig själv.
  • Självmedvetenhet. Du behöver inte vara totalt absorberad av internet medan du använder det. Behåll en del av närvaron inom dig. Ta en mikropaus då och då, observera andningen, känn livsenergin inom dig.

Prova att slänga in en gnutta internetmedvetenhet nu direkt. Innan du glider iväg till nästa hållplats på nätet, slut ögonen och ta medvetet andetag. Andas in… Andas ut…

Fortsätt surfa!


Till toppen ⇧