För ett liv i balans

Så kan internet förbättra ditt liv på ett ögonblick

av

Låt mig gissa. När du har läst klart den här texten, kommer du inte

 • …posta ett inlägg på LiveJournal.
 • …kolla in senaste nytt på FriendFeed.
 • …uppdatera din profil på MySpace.
 • …hänga ett par timmar på Second Life.
 • …dela länken till den här texten på Digg.

Vissa kanske ler och blir påminda om en svunnen tid. Andra kanske inte vet vad jag pratar om. Somliga kanske fortfarande klamrar sig fast vid någon av dessa webbtjänster.

En gång i tiden hörde de till det hetaste som fanns på nätet. Hur ofta ägnas de en tanke nu för tiden? Det som är rykande hett i dag, är ett digitalt fossil i morgon.

Varför? På grund av följande tre universella sanningar:

 1. Saker försvinner.
 2. Saker förändras.
 3. Du förändras.

Att sajter kommer och går är så klart inget du bekymrar dig över. Du hinner knappt ägna det en tanke förrän du har gått vidare. Varför göra det till ett bekymmer?

Tänk om övriga livet kunde vara lika bekymmerslöst.

Ditt liv och internet – lika som bär

Om du snabbspolade igenom ditt liv, då skulle det påminna om internet.

Du skulle se saker förändras eller försvinna i svindlande fart:

 • Ägodelar
 • Relationer
 • Yrken
 • Åsikter
 • Status
 • Förmågor
 • Utseende

Du skulle se förhållanden, som kraschat lika hårt som Boo.com.
Du skulle se ägodelar, som försvunnit lika snabbt som Google Wave.
Du skulle se åsikter, som förändrats lika ofta som PayPals användaravtal.

Problemet med saker och ting utanför nätet är att vi klänger oss fast. Vi kräver att de ska upprätthålla en grad av lycka i våra liv. Vi gör dem till en del av vår personlighet.

All slags form, fysisk eller mental, har en gemensam nämnare: den är obeständig. Förr eller senare finns den inte kvar i ditt liv (kom ihåg de tre universella sanningarna).

Tänk om du alltid hade den insikten med dig, vilken lättnad och frihet det skulle innebära. Ditt liv skulle inte längre hänga på någonting du inte har kontroll över.

”Är inte det att vara känslokall?”, kanske någon tänker.

Inte alls. Tvärtom.

När du släpper det krampaktiga greppet, när du slutar att kräva, då öppnas en ny dimension.

Människor, saker och upplevelser får en helt ny kvalitet. Tankarna om att de måste ge någonting tillbaka är borta. Det är en kravlös och äkta uppskattning.

Om något försvinner ur ditt liv och du sörjer, då är den sorgen inte färgad av tankar om att ha blivit sviken eller övergiven. Det är en ren och äkta sorg.

Du skänker livet din fulla närvaro, som det förtjänar.

Låt ett kommunikationsprotokoll guida ditt liv

Ta ett steg tillbaka och ha internets ombytliga skepnad i bakhuvudet. Du kommer att se att alla livets former följer samma mönster. Det är en nyttig och befriande insikt.

Att tro något annat och förgäves kämpa mot verkligheten skapar bara onödigt lidande. Att göra det är ett tecken på att tankarna befinner sig någon annanstans än i nuet.

Släpp alla tankar om att en person, ett föremål eller en erfarenhet kommer att göra dig lycklig i framtiden. Värdesätt det innevarande ögonblicket, det är allt du har.

För att hitta tillbaka till nuet, ta internet till hjälp igen. Använd akronymen för Hypertext Transfer Protocol (HTTP), som du säkert sett framför webbadresser. Låt den stå för:

Hitta Tillbaka Till Presens

Ordet presens kommer från det latinska ordet ”praesens”, som betyder att vara närvarande. Det är precis det vi behöver bli när vi känner bekymmerna hopa sig.

Hitta tillbaka till presens, låt de orden guida dig genom livet.


Till toppen ⇧