För ett liv i balans

Intresset alla borde ha

av

Vad har du för intressen?

Ta en stund och fundera på det. Vissa intressen kanske är mer aktiva än andra under vissa perioder. Några intressen har kanske avtagit med åren.

Skulle vi samla alla svar, skulle listan sträcka sig från arkeologi till astronomi. Vi är olika personer och vi har olika intressen. Det är naturligt.

Men det är troligt att de flesta inte listade det viktigaste intresset: sitt inre.

Det är lätt att vi fokuserar på det yttre och missar vårt inre – våra tankar och känslor, som i sin tur avgör hur vi förhåller oss till den yttre världen. Om tankarna och känslorna får styra, då möter vi en värld som återspeglar det.

”Jag är redan närvarande och accepterar det inre” kanske någon tänker.

Det är jättebra! Men finns intresset där? Är du nyfiken av vad som sker?

Det är väldigt lätt att även de godaste av avsikter – meditation, mindfulness, acceptans, med mera – blir till en grej i sig. Att det är något som görs för att få uppleva något annat längre fram. ”Närvaro” med villkor knutna till sig.

Genom att föra in ett uppriktigt intresse till vad som pågår, fördjupas närvaron. Där möter du något bortom tankar och känslor … du möter du den du egentligen är.

Var barnsligt intresserad

Att se ett barn fascineras över något kan tysta den vildaste av hjärnor.

Skänk den nivån av villkorslös nyfikenhet till det som pågår inom dig. Möt det som kommer och går med lekfullhet istället för motstånd. Var barnsligt intresserad.

Var lika intresserad av dig själv som ett barn som första första gången upplever snö. Möt ditt inre med barnets nyfikenhet och lekfullhet. Precis som snön smälter och soltimmarna ökar, tynar även de jobbigaste av tankar och känslor bort.

Barns lekfullhet har en förmåga att väcka oss vuxna, som ofta slumrar bort i tankar om våra så kallade ”problem”. Som någon klok person sa:

Oavsett hur stor och stygg du är – när en tvååring räcker dig en leksakstelefon, då svarar du.

Nästa gång ditt inre ringer – svara.


Till toppen ⇧