För ett liv i balans

Jag ser dig

av

Det sägs att Buddha på dagen för sitt uppvaknande fick besök av Mara.

Mara beskrivs som en demon, som med frestelser försöker distrahera och hindra människor från att vakna till liv. Mara, som betyder död, lockar till ogynnsamma impulshandlingar och framställer bagateller som livsviktiga.

Känns det bekant?

Att prata om det i termer som ”demoner” känns så klart främmande och avlägset i vår tid och i vår del av världen. Men det är inte konstigt att de för närmare 3000 år sedan målade upp denna bild av människans grubblerier och begär. Det är som om någon annan tar över spakarna och styr våra liv, och när det väl händer kan vi efteråt höra oss säga: ”Jag vet inte vad som flög i mig”.

Det är lätt att tro att allt var frid och fröjd för Buddha efter sitt uppvaknande. Men så var inte fallet. Han fortsatte att hemsökas av Mara.

Buddha hade ett knep för att hantera det. Han sa:

”Jag ser dig, Mara.”

Han sa inte ”Stick härifrån!” eller ”Jag vill inte ha dig här!”. Bara ett enkelt och tydligt ”Jag ser dig”, fritt från dömande. Total acceptans.

Du kan göra samma sak när du märker att oönskade beteenden dyker upp…

Var där. Var alert. Var ödmjuk.

Jag ser dig.

I början kanske du kommer på dig själv först när den där sluga filuren redan dragit förbi (du ser ryggtavlan). Med tiden övergår det till att du kommer på dig själv när du är mitt upp i ett invant gammalt beteende (du sitter sida vid sida). Det i sin tur kommer att leda till att du kan upptäcka vad som är på väg att hända redan innan det inträffar (du möter det ansikte mot ansikte).

Oavsett var du är på denna skala, så är det ett enormt framsteg mot att vara fångad i mönster utan att ens vara medveten om det. Ryggtavla, sida vid sida, eller ansikte mot ansikte – du kan alltid komma tillbaka till samma mening:

Jag ser dig.


Till toppen ⇧