För ett liv i balans

Kärlekens bidragsgivare

av

“Om ett träd faller i skogen, men ingen hör det, ger det då ifrån sig något ljud?”

Så lyder ett klassiskt filosofiskt tankeexperiment. Det enkla svaret är: “Nej”

Att det låter beror på att vågor i luften stöter på någon form av motstånd, som får dem att vibrera. Hörselorganen snappar upp vibrationerna. Hjärnan tolkar signalerna. Intellektet gör en bedömning: bra, dåligt, neutralt.

Om samma träd hade fallit i tomma rymden, då hade det varit tyst. Sedan går det så klart att se frågan ur ett djupare perspektiv. Men svaret blir detsamma.

Problem är som ljuden från fallande träd. Om det inte finns något motstånd och ingen som dömer, då finns det inget problem. Det finns saker och ting som händer, men det finns inga problem.

Det innebär inte att allt är ok och att du ska strunta i att försöka förändra vissa saker. Det betyder helt enkelt att du kan beskåda världen med ett öppet sinne.

Du kan vara den tomma rymden där saker och ting händer. Du kan betrakta det som sker utan att skapa onödiga vibrationer. Du kan förstå utan att fördöma.

Utifrån den öppenheten kommer rätt handlingar att växa fram. Du kan skapa, förändra och förädla på ett sätt som gläder både dig och andra.

När du slutar tillföra motstånd och dömande, då öppnar du upp för möjligheten att skänka något annat. Du blir en kärlekens bidragsgivare.


Till toppen ⇧