För ett liv i balans

Kraften i att vara den du är

av

Det krävs mod att växa upp och bli den du verkligen är. ~ E.E. Cummings

Att ”bli den du verkligen är”, vad innebär det egentligen?

Den frågan besvaras lättast när du blir medveten om den du inte är – det skapade jaget. Det är din livshistoria, dina åsikter och värderingar, dina återkommande tankemönster, känslor och begär.

Det är det jaget som kan tycka si ena dagen och så nästa dag. Det är rösten som ena stunden säger ”Nu vet jag vad jag vill göra med mitt liv!” och i nästa stund säger ”Vad ska jag göra med mitt liv?”

Att se på livet som ”mitt liv” skapar separation, motsättningar och ett behov av att äga. Allt ägande, oavsett om det rör sig om saker eller bestämda åsikter, måste beskyddas, försvaras och underhållas. Det är en evig kamp och det är roten till den vanligaste formen av rädsla.

Att bli den du är innebär att du släpper taget om den du inte är – det jag som det tagit en livstid att bygga och beskydda. Självklart kommer det skapade jaget göra allt det kan för att inte låta detta ske. Den skapelsen är livrädd, den är rädd för sitt liv, den tror den ska dö.

Det kräver mod att släppa taget om detta skapade jag, men det innebär inte att det försvinner helt och hållet. Det finns kvar, men det styr inte längre ditt liv (som ju ändå inte är ”ditt liv”).

Se det som en livskamrat, som i grund och botten vill dig väl. Använd dess kompetens och slutledningsförmåga för att dra nytta av det förflutna och planera inför framtiden. Men ha samtidigt distans…

Inse att den du verkligen är inte är beroende av hur saker och ting utvecklar sig på det ytliga planet. Allt du har kan tas ifrån dig, men du kan inte bli av med det du ÄR. Det finns ett djup inom dig, som förblir stilla även om det blåser upp till storm på ytan. Denna mäktiga och odödliga urkraft stavas DU.


Till toppen ⇧