För ett liv i balans

Våga kritisera din inre kritiker

av

Jag älskar film! Men sedan en tid tillbaka har jag valt att sluta läsa filmrecensioner. Jag föredrar att bilda min egen uppfattning istället för att först matas av intrycken från en kritiker.

Det är inte bara när det gäller film, böcker musik och annan kultur som kritikern tittar fram med sin pekpinne och sätter sina betyg. Många personer har även en kritiker inom sig.

Denna hårt arbetande, inneboende kritiker har inte låtit sig begränsas till att endast vara expert på ett enda område. Nej då, den här kritikern är proffs inom det mesta: saker, situationer, andra människor och kanske det vanligaste av allt, oss själva.

Den kan till exempel titta fram när ett förhållande har tagit slut, och då vräka ur sig något i stil med: ”Se vad mycket tid av ditt liv du nu har kastat bort i onödan.”

Men låt oss nu istället backa lite och titta närmare på en del av det inledande stycket: …bilda min egen uppfattning istället för att först matas av intrycken från en kritiker.

Hur skulle det låta om din egen inre röst fick göra sig hörd istället? Den kanske skulle säga: ”Ok, det förhållandet var inte rätt för mig. Nu har jag i varje fall lärt mig vad jag inte vill ha.”

Ifrågasätt kritikern när du misstänker att det är den som har vaknat till liv. Våga kritisera kritikern! Vad säger din egen inre röst? Lyssna till den istället.


Till toppen ⇧