För ett liv i balans

Ett lättare tag om tankar

av

Vi har alla en samling tankemönster, som kan ta sig olika uttryck:

  • Det här borde inte hända.
  • Det där borde redan ha hänt.
  • Det där är dåligt.
  • Det här är bra.
  • Jag kan inte, vill inte, vågar inte…

Att börja bli medveten om att dessa tankemönster existerar hos dig, är ett säkert bevis på att en form av uppvaknande har satts i rullning. Du börjar inse att det finns någonting mer – något på djupet, något beständigt, en inre frid – bortom tankarnas drömvärld.

Men samtidigt är det som om ytterligare en tänkande filur dyker upp. Den som låtsas stå på din sida. Den som säger: ”Såna där tankar borde du inte ha”.

Att agera på det påståendet leder bara till mer av samma vara. Det du försöker förtränga förstärks. Motståndets energi omvandlas till en kraftfull motattack.

Det finns ett lättare sätt att hantera det på: tillåt det att vara.

Du behöver inte tolka tankarna som om de vore en del av ditt verkliga jag. Du behöver inte tycka att de inte får finnas. Du behöver inte slåss mot dem.

Håll lite lättare i dem bara. Det är allt.

När tankemönstren väl dyker upp, bli medveten om dem utan att reagera med eller emot det tankarna säger. Det är något som bubblat upp utan att du ens bett om det. Varför ta det personligt?

Håll i tankarna som om du höll i ett rep. Du kan välja att hålla ett krampaktigt tag om det, som om ditt liv hängde på det. Eller så kan du hålla lite lätt i repet och lita på att du står stadigt även utan det.

När det börjar slitas och dra i repet, prova att släppa taget. Du kommer upptäcka att du fortfarande står stadigt … och du slipper brännmärken.


Till toppen ⇧