För ett liv i balans

Lever du livet eller lever livet dig?

av

Igår såg jag den underbara franska filmen Jag har älskat dig så länge.

En sak som slog mig var hur den skiljde sig från Hollywoods standardmall. Utmaningar och glädjestunder dök inte alltid upp på de givna ställena, och karaktärer betedde sig inte alltid så som man brukar kunna räkna ut i förväg. Filmen påminde helt enkelt mer om det verkliga livet.

För det är ju så livet är, eller hur? Det följer inget standardmanus. Saker går inte alltid som planerat och personer beter sig inte alltid som vi räknat med.

Det enda man kan räkna med i livet är att man aldrig har en aning om vad man kan räkna med. Vad man däremot kan vara säker på är att det som händer i livet inte är samma sak som det som är livet.

Tänk om vi kunde leva med den insikten…

Tänk om vi kunde bära med oss förståelsen att filmrullens innehåll endast ges liv i ljuset av projektorn. Det ljuset dömer inte det som projiceras på duken och det är heller inte beroende av det. När filmen slutat rulla, skiner ljuset fortfarande lika starkt.

Tänk om vi kunde inse att vi som besökare i livets biosalong inte är det som utspelar sig på duken. Vi kan engagera oss i handlingen och känna oss upprymda eller sorgsna, men vi vet samtidigt med oss att vi är åskådare. Vi behöver inte uppslukas helt av skådespelet.

Tänk om vi kunde komma ihåg att vi somnar om vi ser en film där ingenting händer. Saker och ting händer för att driva handlingen framåt och för att hålla publiken vaken. I riktigt bra filmer tar handlingen ibland oväntade vändningar.

Action, drama, komedi – livets bio erbjuder allt. Upptäck vad som visas idag.


Till toppen ⇧