För ett liv i balans

Livet har ingen motsats

av

Här på New Life Foundation, där jag för närvarande jobbar som volontär, har vi en hund som heter Foxy. Med sin blotta närvaro sprider hon glädje, värme och kärlek till alla som vistas här. Förra veckan gick hon tyvärr bort. Hennes kropp ligger nu begravd i jorden i en vacker skogsglänta nere vid sjön.

Jag väljer ändå att skriva om henne som hon fortfarande levde, för det gör hon. Hon lever kvar i våra hjärtan. Allt det vi älskar henne för ligger bortom det gripbara som nu ligger under jord.

Den glädje hennes närvaro sprider går inte att gräva ner. Den värme hennes inre stillhet sprider går inte att gräva ner. Den villkorslösa kärlek hon utstrålar går inte att gräva ner.

Villkorslös kärlek har ingen motsats, och det är samma sak med livet. Födelsen är dödens motsats, inte livet. Livet har ingen motsats. Livet överlever döden. Livet ligger bortom tid och rum. Livet är formlöst och evigt.

Livet är som vatten. En våg slutar inte att vara vatten för att den ebbar ut. En fisk som får höra att alla lever i och omsluts av en och samma källa, detta vatten, skulle frågande se sig runt utan att kunna hitta några som helst bevis på att det faktiskt stämmer.

I filmen Kontakt spelar Jodie Foster en forskare. Hon ser saker och ting ur ett vetenskapligt perspektiv och vill ha svar svart på vitt. När hon var yngre gick hennes far bort. Matthew McConaughey, som i filmen har en syn på livet som är raka motsatsen till Jodies vetenskapliga inställning, frågar hon älskade sin far. Självklart, svarar hon. Bevisa det, svarar Matthew.

Kärleken och livet behöver inga bevis. Svaren kommer till oss när vi slutar att söka efter dem.

Vila i frid, Foxy – i våra hjärtan, för evigt.


Till toppen ⇧