För ett liv i balans

Ta en klunk av livets energidryck

av

Har du märkt hur jäktade människorna är?

Hela tiden på språng. Till och med när de sitter stilla. Och det beror inte bara på att det lackar mot jul.

Nej, det här är någonting annat. Det finns något jagande i blicken, en slags rädsla. Som om ingenting är tillräckligt, som om de själva inte räcker till.

Hela stan verkar vara på väg, alla åt samma håll. Man kan ju undra, vet du, vart de ska, människorna? Vet du vart de ska, vart de är på väg?
– Sånger från andra våningen

Ibland är det svårt att veta om de flyr från någonting eller mot någonting. Kanske är det en kombination av båda delarna.

En sak är i varje fall säker, det är en flykt från verkligheten.

Verkligheten är nu. Det innevarande ögonblicket, som inte ens går att kalla ett ögonblick, eftersom det ögonblicket är förbi så snart det kommer på tal. Verkligheten är stunden mellan stunder, nuets eviga tidlöshet.

Verkligheten är nu. Livet är nu.

Att ständigt vara på språng, i kroppen eller i knoppen, är att missa livet. Att leva i tron om att någonting är viktigare än nu, är att leva med oro och stress som ständigt sällskap.

Det kommer aldrig att komma ett tillfälle när drömmen om en komplett framtid blir verklighet. Så länge villfarelsen om att nuet inte är tillräckligt får styra, kommer tillvaron alltid att vara präglad av en känsla av avsaknad.

Drömmen om en fullkomlig framtid är en illusion, en hägring, en guldskatt vid regnbågens slut. Fullkomlighet går inte att finna i framtiden, eftersom framtiden är onåbar.

Men nuet står för alltid till vårt förfogande. Här, och endast här, finner vi det vi söker.

Att förena sig med det tidlösa nuet är att vakna från den tidsbundna mardrömsjakten, den ständiga törsten, och inse att det hela tiden har stått ett glas vatten på nattduksbordet.

Fullkomlighet – äkta lycka och oberoende frid – är det naturliga tillståndet när de tidsbundna tankarna skingrar sig.

Skjut dåtid och framtid åt sidan och sjunk in i det eviga nu som är livet självt. Med den verklighetsförankringen går det alldeles utmärkt att, som det brukar heta, skynda långsamt.

Det är kraft och närvaro i symbios, en livets energidryck.


Till toppen ⇧