För ett liv i balans

Livets mittpunkt gör det omöjliga möjligt

av

Du vet den där känslan av att ha något på tungan. Du klurar och klurar, men kommer ändå inte på det. Till slut ger du upp.

Då händer det! Som från ingenstans kommer det till dig. Det som du tidigare så ihärdigt försökte få fram utan att lyckas. När det inte längre finns en kamp för att få det du ville ha fatt i, då kommer det.

På samma sätt är det med större önskningar och ambitioner i livet:

  • Utbildning
  • Jobb
  • Förhållanden
  • Ekonomi
  • Karriär

Bara för att nämna några…

Ju större begäret är att lyckas med något, desto osannolikare är det att det verkligen sker. Och om det trots allt händer, då visar det sig snabbt att det inte alls var det som saknades.

Nuet är nummer ett

Problemet ligger i att nuet, livet självt, förbises. Allt fokus ligger i en imaginär framtiden, en illusion: ”Jag måste dit. Det är där jag blir lycklig. I framtiden får jag det jag saknar. Det är där jag blir hel.”

De få gånger nuet, som är den enda verkligheten som existerar, uppmärksammas anses det vara en bromskloss. Ett hinder i form av personer eller situationer. Eller helt enkelt i form av tid.

Detta ansträngda lutande mot framtiden skapar obalans och oskärpa. Med blicken ständigt fokuserad på horisonten går skatterna längs vägen förlorade. Att gripa efter framtiden sluter den hand som annars kunde mottagit gåvorna på vägen.

Oavsett mål måste vägen dit alltid vara högsta prioritet. Inget mål är viktigaste än vägen dit. Nuet är den viktigaste framtiden.

Men se upp med misstaget att göra nuet till ett mål, till något som ska uppnås. Att vara i nuet är precis som det låter; ett varande och inte ett görande. Ett medvetandetillstånd.

Livets hemlighet är att hitta balansen i nuet, balansen mellan avspändhet och vakenhet. När du finner denna livets mittpunkt, då blir det omöjliga möjligt.


Till toppen ⇧