För ett liv i balans

Finn livsglädjen i att vara i balans

av

Extrema känslotillstånd är de flesta snabba med att upptäcka i sig själva.

  • Livet känns fantastiskt på grund av något.
  • Livet känns värdelöst på grund av något.

Det är som sagt ett tillstånd, och som alla former av tillstånd är de temporära. Något på det yttre planet har skapat dem och med tiden kommer känslan avta.

Men hur ofta uppmärksammas den del av livet som ligger däremellan? Det är trots allt där vi spenderar den mesta tiden. Mittpunkten, skulle vi kunna kalla den – den del av livet där vi finner balans och livsglädje.

Problemet är att det tänkande sinnet ofta hoppar in och vill säga sitt så snart vi befinner oss där: ”Knack, knack! Hörru, har du tänkt på vad högljudd personen bakom dig är? Tänk på det nu! Jobbigt, eller hur? Att folk inte kan bete sig!”

Och vips, så har den naturliga balansen satts i gungning.

Vörda varandet

Om vi lär oss att vi inte alltid måste älta saker och ting, då kan vi bibehålla balansen längre. Om vi blir medvetna om att det finns en naturlig livsglädje inom oss, då kan vi lära oss att komma i kontakt med den oftare.

Denna livsglädje är inte extrem, den tippar inte över åt det ena hållet. Den är inte beroende av det som sker i livet, den är en del av livet självt.

När idén om att allt är antingen bra eller dåligt tynar bort, då framträder glädjen som funnits där under hela tiden. Då kan det hända att du upptäcker att du har varit lycklig hela tiden utan att veta om det.

Vörda varandet. Gör det till en vana att uppmärksamma stunderna då ”inget händer”. Hur känns det att bara vara?

Nästa gång du befinner dig i ett tillstånd du inte vill vara i. Påminn dig om hur det känns när du är i balans.

Sakta men säkert återfinner du balansen – din mittpunkt.


Till toppen ⇧