För ett liv i balans

Sluta söka lycka. Börja vara lycklig.

av

Igår föll jag ur hängmattan och skadade foten.

Den hade sett sina bästa dagar och gick helt enkelt av på mitten (hängmattan alltså, inte foten). Kroppsligt är det inte värre än att det innebär några dagars haltande.

Tänk så ofta situationer förändras totalt på ett ögonblick.

Ena sekunden glider du fram på motorcykeln, och nästa har du råkat ut för en olycka. En dagen spenderar du tid med någon som står dig nära, och nästa dag har den varelsen gått bort.

För intellektet är det så klart en enorm tragedi.

Saker har inte gått som planerat. Det otänkbara har hänt.

Verkligheten ser inte ut som intellektet önskar. Saker kommer och går, förändras och försvinner. Denna naturens gång gäller inte bara jordens former; hela universum följer samma lag.

Världen är inte här för att göra dig lycklig. Den är här för att göra dig medveten.

Så sa Eckhart Tolle i en intervju med Oprah Winfrey.

Det tänkande sinnet – egot, det falska jaget eller vad vi väljer att kalla det – vägrar acceptera sådant ”struntprat”. Dess identitet är uppbyggt kring de föränderliga formerna. Därför känner sig egot hotat med påståenden (sanningar) som dessa.

Vad Eckhart menar är att världen (fysiska, mentala och emotionella former) alla är obeständiga. Den som söker varaktig tillfredsställelse i dessa, letar förgäves och skapar olycka.

Lyckan bortom det världsliga

Den tillfredsställelse vi alla söker ligger bortom form. Den finns alltid tillgänglig i det formlösa och eviga varande vi alla bär inom oss. Den finns där nu och väntar på att bli upptäckt.

Att komma i kontakt med den dimensionen är att komma i kontakt med sitt riktiga jag. Det jaget tyngs inte av intellektets ständiga jakt på lycka och identitet i flyktiga former.

Ditt riktiga Jag är redan komplett och fulländat.

Njut av vad världen har att erbjuda, för all del. Det viktiga är att samtidigt inse att det inte är dessa tillfälliga saker som gör dig lycklig. Du bär redan lyckan inom dig.

När du inte längre kräver att saker, personer eller upplevelser ska göra dig lycklig, då skänker de dig större glädje. Det låter paradoxalt, som så ofta med livets sanningar.


Till toppen ⇧