För ett liv i balans

Lycka eller olycka – det är frågan

av

Du har hört det förut. Du har läst böcker och sett filmer vars berättelse i grunden bygger på ett och samma tema:

Äkta lycka går inte att finna i formens förgängliga värld.

Ingen kan ha undgått det. Det har tjatats om det alla möjliga sammanhang i tusentals år. Och det är bra. Vi behöver bli påminda om denna denna absoluta sanning gång på gång.

Men vi måste samtidigt vara vaksamma…

Vi måste se upp, så att vi lurar oss själva. Vi måste akta oss för att paketera samma gamla misstag i ”finare” presentpapper; en lycka som bygger på att tidigare glädjeämnen, som inte kunde skänka bestående lycka, istället totalförbjuds.

Det vore att skapa nya problem och nytt lidande. Det är att bygga en mur av villkor, som gör det omöjligt för den sanna lyckan att stiga fram. Lika länge som sann lycka har diskuterats, har det gjorts försök att finna den genom att bannlysa det som är falsk lycka. Hittills har ingen lyckats.

Livet har så mycket att erbjuda. Varför inte passa på att njuta av det, om möjligheten finns? Om det inte är till någon skada, varför inte glädja dig åt det som serveras, om du känner för det?

Men ställ dig först följande fråga: Kommer det att göra mig olycklig om det här inte längre finns kvar i mitt liv?

Om svaret är så mycket som en ”Nja”, då är du ute på hal is. Då är det dags att påminna dig igen:

Äkta lycka går inte att finna i formens förgängliga värld.

Som sagt, vi behöver bli påminda om den sanningen. Om och om igen. Men låt inte det hindra dig från att samtidigt njuta av resan.


Till toppen ⇧