För ett liv i balans

Äkta lycka har ingen prislapp

av

Former kommer och går. Men något annat består.

Former kan vara ett föremål, som en penna. Eller den där bakmaskinen från 1988, som fortfarande aldrig har använts. Men som känns fel att göra sig av med. Det var ju trots allt en julklapp – dessutom, man vet ju aldrig, en dag kanske…

Men former kan även uppstå som tankar, känslor och sinnesintryck. Ett problem som ska lösas, någonting som någon säger, ljudet från en kyrkklocka som slår.

Oavsett vilket uttryck en form tar sig, så skulle den inte kunna existera om det inte fanns icke-form för den att uppstå och vara i. Ingen form är viktigare än dess formlösa eviga essens.

Att bli medveten om och att påminna sig om detta formlösa och tidlösa varande är en enorm befrielse. Överallt finns möjligheter till att bli vän med denna kraftfulla stillhet:

  • Mellan två andetag.
  • Mellan två tankar.
  • Mellan två ljud.

Att uppmärksamma det formlösa skapar ett mer avspänt förhållande till form.

Behovet av mer (ägodelar, upplevelser, pengar, kunskap, intryck, vänner, förmågor, framgångar) för att känna sig tillfredsställd avtar. Det blir inte längre en hopplös kamp för att samla och beskydda en hög med lyckoförhoppningar.

En annan bonus är att formerna får ett helt nytt värde.

När de orimliga kraven på att saker och ting ska bringa evig lycka är borta, då finns det utrymme för verklig uppskattning och tacksamhet. Sådant som tidigare förbisågs som betydelselösa vardagssaker får plötsligt värde och skänker tillfredsställelse.

Det är en äkta och ovärderlig lycka. Och du bär på den.


Till toppen ⇧