För ett liv i balans

Lyckan finns närmare än vi tror

av

När du har läst klart den här meningen, vänd då bort huvudet från skärmen och se om du kan upptäcka något nytt ljud som du inte har lagt märke till tidigare.

Lyckades du inte hitta några nya ljud? Det gör inget. Det var egentligen inte det som var det viktiga med den här övningen. Däremot kanske du upptäckte någonting annat – nämligen det faktum att du under ett ögonblick inte tänkte. För en stund var du var fullt medveten, totalt närvarande och fri från den ständiga ström av tankar som så ofta annars för oss bort från nuet.

Det varade kanske inte särskilt länge. Efter en stund dyker de vanliga gamla tankemönstren upp och försöker få dig att tro att det finns viktigare saker att göra: ”Nej, jag hör inga nya ljud. Inte ett enda. Vad ska det här vara bra för egentligen? Sitta och slösa bort tiden med att lyssna efter nya ljud. Det är lika bra att jag slutar med det här och läser vidare för att se vad det är frågan om.”

Men för ett kort ögonblick var du där, i nuet. Fri från tankar om vad som borde ha varit annorlunda i det förflutna. Fri från tankar om vad som kanske kan komma att hända i framtiden. Fri från den stress och oro som uppstår ur tankar om att det finns något som måste vara annorlunda innan du kan känna dig helt nöjd och belåten.

Äkta lycka kommer inifrån

Det välbefinnande som infinner sig när vi är i samklang med nuet är beviset på att äkta lycka kommer inifrån. Det finns ingenting i det förflutna som kan plocka bort den, och det finns ingenting i framtiden som först måste hända för att vi ska kunna plocka fram den. Den lyckan är konstant, oförstörbar och evig.

Tankar om det förflutna och framtiden kan tillfällig skyla denna beständiga lycka, men en klarblå himmel försvinner inte bara för att den för stunden är täckt av några moln.

Att vara uppmärksam och med jämna mellanrum påminna sig om att hitta tillbaka till nuet hjälper oss att komma i kontakt med vårt inre välbefinnande. Det får oss att inse att äkta lycka inte är något vi kan jaga efter på det yttre planet. Eller, rättare sagt, vi kan jaga efter den på det yttre planet, men vi kommer aldrig att hitta den där. Vi kan hitta tillfälliga kickar, och det är inget fel i det, men inte stadigvarande lycka.

Att söka efter lycka som om det vore något som ligger framför oss är dömt att misslyckas. Det är som att gå med en ficklampa i mörkret och leta efter ljuskällan.

Du bär redan på det du söker, du är redan det du vill bli.

Se även det tidigare inlägget Hitta lyckan genom att sluta leta.


Till toppen ⇧