För ett liv i balans

Så lyckas du med det mesta

av

Den som har infört en ny positiv vana i sitt liv, eller har gjort sig av med en gammal dålig sådan, vet vilken skön känsla det är att lyckas med det.

Alla som har försökt sig på det vet säkert också hur lätt det är att misslyckas, och hur frustrerande det kan kännas.

Man brukar prata om att det tar 21 dagar att etablera en ny vana. Ofta hinner inte ens hälften av dessa tre veckor passera förrän man har gett upp och är tillbaka i samma gamla hjulspår.

Jag har själv en hel drös med sådana mindre lyckade försök i bagaget. Men på senare tid har vinden vänt. Numera går det oftast riktigt bra när jag väl har bestämt mig för att förändra något i mitt liv. Några exempel på det är:

  • Har slutat snusa.
  • Har börjat yoga regelbundet.
  • Har slutat titta på tv.
  • Har börjat meditera dagligen.
  • Har slutat använda dator och mobil sent på kvällen.
  • Har börjat gå upp tidigare på morgonen.

En blandad kompott med andra ord. Stort och smått. Att det har gått betydligt bättre med dessa försök på senare tid är ingen slump. Det finns en gemensam nämnare, och det är:

Att inte fokusera på målet

När vi skalar bort eller tillför något nytt i våra liv är det lätt hänt att vi riktar blicken alldeles för långt fram. Vi vill komma i mål utan att behöva springa loppet. Istället för att helhjärtat fokusera på att få livsförändringen att bli en naturlig del av vardagen, så slösas en stor del av energin och koncentrationen bort på tankar kring en avlägsen slutpunkt. Om du hela tiden har ett öga på målet blir det bara ett öga kvar som kan vägleda dig under resan, som Robin Sharma uttrycker det i boken Munken som sålde sin Ferrari.

Låt oss säga att du bestämmer dig för att börja äta nyttigare. Istället för att för att tänka på hur många kilo du kommer gå ner, eller vilket syfte du nu har, så lägg märke till hur bra det känns redan nu: hur mycket piggare du känner dig; att ditt humör och din energinivå är jämnare; att du sover bättre; att du orkar mer.

Om du ser till att ge utmaningen din fulla uppmärksamhet, så kommer kvaliteten på det du tar dig an att ligga på en avsevärt högre nivå, vilket gör din resa betydligt lättare och roligare.

Och när du väl nått slutdestinationen kommer du att upptäcka att det var själva resan som det viktiga och mest givande. Inte målet.


Till toppen ⇧